Uncategorized

Peniaga di Selangor siap sedia berhadapan PKPD dilanjutkan

KUMPULAN perniagaan menjangkakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) akan dilanjutkan di Selangor berikutan kenaikan mendadak kes Covid-19 sejak beberapa hari lalu.

Jumlah jangkitan baru melebihi 13,000 kes semalam dengan 6,000 kes berlaku di Selangor.

Kerajaan sebelum ini mengumumkan bahawa PKPD di semua kawasan di Kuala Lumpur akan berakhir hari ini seperti yang dijadualkan, tetapi tidak menunjukkan apakah langkah yang sama diambil tergadap Selangor.

Seperti Kuala Lumpur, Selangor juga melalui pelaksanaan PKPD dari 3 hingga 16 Julai.

“Melihat jumlahnya masih tinggi, semua orang berharap PKPD (di Selangor) akan dilanjutkan. Walaupun begitu, kami berharap kami akan mendapat berita baik, ”kata Presiden Persatuan Perusahaan Kecil dan Sederhana Malaysia, Michael Kang.

Katanya, kumpulan perniagaan masih berharap kerajaan dapat membenarkan syarikat yang kakitangannya telah diberi vaksin sepenuhnya untuk beroperasi.

“Tidak mungkin anda dapat terus mengurung semua orang atau setiap kawasan. Anda hanya boleh fokus pada pembendungan yang disasarkan, di kawasan tertentu, ”kata Kang kepada FMT.

Akilan Ananda Krishnan dari Persatuan Tukang Cukur KL-Selangor pemilik kedai gunting rambut dan salun sudah biasa dengan prosedur operasi standard (SOP) yang diperlukan sekiranya mereka dibenarkan untuk dibuka semula.

Ini kerana mereka telah berhadapan dengan penutupan operasi sebanyak tiga kali.

Tambahnya, setakat ini belum ada kluster Covid-19 yang melibatkan kedai gunting rambut atau salon rambut di Selangor.

Dengan lonjakan kes Covid-19 baru-baru ini, katanya, kedai-kedai gunting rambut telah bersedia ditutup sementara jika wabak berlaku di premis mereka, seperti yang dilakukan terhadap industri.

“Banyak pemilik kedai gunting rambut dan salon terjejas secara kewangan dan diharapkan mereka dapat kembali berniaga secepat mungkin,” katanya.

Sementara itu, Presiden Persekutuan Majikan Malaysia Syed Hussain Syed Husman berharap pihak berkuasa akan membuat “pengumuman awal” mengenai status kawasan PKPD, terutama di Selangor.

“Pengumuman pada saat-saat akhir akan menyukarkan pengusaha dan pekerja untuk menyesuaikan diri, terutama jika ada perubahan pada SOP,” katanya.

Walaupun perniagaan yang menjual komputer, alat telekomunikasi, buku dan alat tulis akan dibenarkan beroperasi sepanjang tempoh rancangan pemulihan nasional mulai hari ini, katanya, kedua-dua majikan dan pekerja masih belum bersedia.-SM

(Visited 217 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button