Jenayah

Pengusaha restoran ditipu RM343,203 dalam penipuan pelaburan

Seorang pengusaha restoran kerugian RM343,203 selepas terpikat dengan janji keuntungan 50 peratus daripada skim pelaburan saham.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Pahang Superintendan Mohd Wazir Mohd Yusof berkata, mangsa telah berhubung melalui WhatsApp tahun lalu dengan individu dikenali sebagai ‘Aqma’ mengenai skim pelaburan saham itu.

Mangsa mendakwa dia tidak begitu mengenali ‘Aqma’ tetapi sering melihat suspek di Temerloh berkereta mewah. Ini menjadikan mangsa yakin dan selesa dengan ‘Aqma’, yang seterusnya mendorongnya untuk menyertai skim itu.

Wazir berkata, mangsa dijanjikan keuntungan 50 peratus daripada modal yang dilaburkan setiap 15 hari dari Isnin hingga Jumaat tidak termasuk Sabtu dan Ahad.

“Beliau dimaklumkan bahawa skim pelaburan itu adalah dalam bentuk dagangan di bursa saham Malaysia semasa Perintah Kawalan Pergerakan.

“Pada mulanya, mangsa membuka 176 akaun bermodalkan RM72,688 dan dijanjikan keuntungan akan dibayar dalam tiga pusingan iaitu dalam tempoh 15 hari.

“Selepas itu, mangsa menambah 655 akaun lagi secara berperingkat menjadikan jumlahnya sebanyak 831 akaun dengan modal RM343,203. Bukti pembayaran dan juga slip bank mangsa dihantar melalui WhatsApp (kepada suspek),” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Selepas beberapa minggu, Wazir berkata, mangsa menerima sejumlah wang seperti yang dijanjikan tetapi selepas itu, suspek mula menangguhkan pembayaran dan tidak mengikut syarat dalam perjanjian asal.

Dalam beberapa bulan lalu, mangsa tidak lagi menerima keuntungan daripada pelaburan seperti yang dijanjikan dan terdapat beberapa akaun yang pulangan modal tidak dipatuhi.

Katanya, suspek enggan membayar balik modal mangsa dengan mendakwa mengalami kerugian serupa dalam pelaburan itu tetapi gagal menunjukkan bukti kepada mangsa.

“Mangsa kemudian menyedari ditipu dan wangnya dilarikan untuk kegunaan peribadi suspek.

“Dia membuat laporan di ibu pejabat polis Temerloh semalam dengan harapan dapat mendapatkan semula modal dan keuntungan seperti yang dijanjikan suspek,” katanya.

Wazir berkata, kejadian itu berlaku pada Disember tahun lalu tetapi mangsa hanya membuat laporan polis semalam.

Kes disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana menipu.

 

(Visited 135 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button