MahkamahNasional

Pengimport telor dibenarkan serah saman kepada Azmin Ali melalui akhbar

MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur hari ini membenarkan permohonan pengimport telur untuk perkhidmatan gantian dalam usahanya menyerahkan surat tuntutan saman kepada bekas menteri, Datuk Seri Azmin Ali.

Memetik laporan FMT hari ini, Elyse Ng, peguam mewakili J&E Advance Tech Sdn Bhd berkata, syarikat itu tidak dapat menyerahkan salinan writ saman dan pernyataan tuntutan kepada Azmin secara peribadi selepas banyak percubaan.

Ia memfailkan permohonan untuk menyerahkan salinan dokumen itu melalui penyampaian gantian, dengan mahkamah membenarkan permohonan itu Jumaat lalu.

Perkhidmatan gantian membenarkan penghantaran dokumen mahkamah melalui pengiklanan atau cara lain untuk menarik perhatian defendan terhadap prosiding. Ia digunakan apabila perkhidmatan peribadi tidak dapat dilaksanakan.

“Kami diarahkan mahkamah untuk menyampaikan kertas kausa kepadanya dengan menerbitkan notis di akhbar tempatan,” kata Ng.

J&E Advance Tech memfailkan saman fitnah terhadap Azmin pada 14 April lalu kerana mendakwa ia diberikan kontrak mengimport telur dari India melalui rundingan terus.

Pengimport telur itu mendakwa kenyataan Azmin, yang didakwa dibuat dalam ceramah Perikatan Nasional pada Mac, adalah fitnah dan membayangkan ia syarikat tidak jujur.

Ia seterusnya mendakwa kenyataan terhadapnya dilakukan dengan niat jahat dan cubaan untuk menghasut orang ramai menentangnya.

Justeru J&E Advance Tech menuntut ganti rugi am, teladan dan teruk daripada Azmin.

Syarikat itu juga memohon injunksi untuk menghalang Azmin mengulangi kenyataan disangkal itu.

BACA Tun M tawar diri jadi saksi kes 10 pengundi saman Azmin

BACA 10 pengundi Gombak gagal saman Azmin Ali atas dakwaan melanggar kewajipan fidusiari

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

HASNURUL MOHAMED

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad yang kehilangan kerja.

Related Articles

Back to top button