Jenayah

Penghantar makanan mengaku hantar gambar lucah di instagram

JOHOR BAHRU: Seorang penunggang makanan e-hailing mengaku bersalah di mahkamah sesyen di sini hari ini atas dua pertuduhan menggunakan kemudahan rangkaian secara tidak wajar dengan menghantar imej dan video lucah menggunakan aplikasi Instagram dua tahun lalu.

Khair Ma’ani, 25, mengaku bersalah terhadap pertuduhan di hadapan hakim Che Wan Zaidi Che Wan Ibrahim, yang kemudiannya menetapkan 19 Jun ini untuk mendengar fakta kes sebelum menjatuhkan hukuman.

Khair didakwa menggunakan Instagram di bawah nama “mkdaniel” dan dengan sengaja membuat dan memulakan penghantaran komunikasi dalam bentuk gambar dan video lucah dengan niat menyinggung perasaan orang lain.

Kesalahan itu dilakukan di Blok C, Taman Ungku Tun Aminah, di sini, kira-kira jam 8.50 pagi, 25 Jan 2020.

Pertuduhan didakwa mengikut Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588), yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM50,000 atau penjara sehingga setahun atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.


Pendakwaan dikendalikan pegawai pendakwa Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia Nur Nazhzilah Mohammad Hashim, manakala Khair tidak diwakili peguam.

 

(Visited 76 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button