Nasional

Pengeluaran ayam, daging naik 30% untuk Aidilfitri

Kuota pengeluaran barangan keperluan makanan, khususnya ayam dan daging, akan dinaikkan sebanyak 30% sebagai persediaan menyambut Aidilfitri bulan depan.

Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Makanan Nik Muhammad Zawawi Salleh berkata peserta industri telah memberi jaminan bahawa bekalan makanan keperluan untuk musim perayaan adalah mencukupi.

“Orang ramai tidak perlu risau dengan bekalan itu kerana kerajaan sentiasa memantaunya dari semasa ke semasa,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Program Jualan Keluarga Malaysia bagi kawasan parlimen Pasir Puteh di sini hari ini.

Ahli Parlimen Pasir Puteh itu berkata semua pihak perlu bekerjasama dengan kerajaan bagi memastikan barangan keperluan makanan tidak disimpan atau diseludup keluar oleh pihak tidak bertanggungjawab.

“Kami tidak mahu pemborong dan peruncit menyorok barangan keperluan atau mengurangkan penjualan atau menyeludup barangan ini ke negara jiran untuk mendapatkan lebih banyak keuntungan,” katanya sambil menambah bahawa tindakan tegas akan diambil terhadap mereka yang didapati melakukan kesalahan itu tanpa mengira status mereka. .


Sebelum ini dilaporkan bahawa kementerian perdagangan dalam negeri dan hal ehwal pengguna akan terus mengadakan sesi penglibatan dengan agensi berkaitan untuk mengawal harga ayam.

(Visited 35 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button