Sukan

Pengangkat berat dijangka julang emas pertama Malaysia

PARA atlet angkat berat negara dijangka menyampaikan pingat emas pertama Malaysia di Sukan Komanwel Birmingham.

Aniq Kasdan dan Aznil Bidin akan memulakan kempen Malaysia pada hari Sabtu dalam acara 55kg dan 61kg lelaki, dengan kedua-dua atlet angkat berat mempunyai peluang cerah untuk menamatkan saingan di podium.
Aniq adalah kegemaran kerana menjadi pemain angkat tertinggi dari negara Komanwel pada Kejohanan Dunia tahun lepas di Tashkent.

Aznil memenangi acara 62kg empat tahun lalu di Gold Coast.

Ahad ini, Erry Hidayat akan beraksi dalam acara 73kg lelaki dan berharap dapat mencontohi pencapaian pingat emas bapanya, Hidayat Hamidon pada edisi Kuala Lumpur 1998.

Atlet angkat berat lain yang beraksi ialah Nasir Roslan (81kg), Hafiz Shamsuddin (109kg), Elly Cassandra Engelbert (55kg wanita) dan Marceeta Marlyne (59kg).


Persekutuan Angkat Berat Malaysia (MWF) berharap atlet mereka akan mencapai sasaran satu emas dan dua perak di Birmingham.

Pengurus pasukan Amirul Hamizan Ibrahim berkata atlet angkat berat bersedia untuk beraksi di bawah bimbingan jurulatih Indonesia Yon Haryono.

“Mereka berlatih seperti biasa mengikut program yang dirancang Yon dan tidak sabar untuk melakukannya dengan baik di sini,” kata Amirul di Birmingham semalam.

Di Gold Coast, Malaysia memenangi dua emas (Azroy Hazal Wafie Izhar Ahmad dan Aznil) dan satu perak (Fazrul Azrie Mohdad).

 

(Visited 71 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button