Luar Negara

Penduduk negara China melebihi 1.4 bilion orang

Oleh BERNAMA 

Jumlah penduduk di tanah besar China melepasi angka 1.4 bilion pada akhir tahun 2019, lapor agensi berita Xinhua memetik data rasmi.

Jumlah penduduk di tanah besar negara itu mencecah 1.40005 bilion pada akhir tahun lepas, meningkat sebanyak 4.67 juta berbanding tahun sebelumnya, demikian menurut data Biro Statistik Negara (NBS).

Angka itu tidak termasuk penduduk di wilayah pentadbiran khas Hong Kong dan Macao serta Taiwan atau rakyat China yang menetap di luar negara, menurut NBS.

Sementara itu, populasi golongan usia yang bekerja terus menyusut.


Data menunjukkan golongan itu yang berusia antara 16 dan 59 tahun, menyusut sebanyak 890,000 berbanding tahun sebelumnya kepada 896.4 juta orang yang menyumbang kepada 64% daripada jumlah penduduk.

Data NBS juga menunjukkan jumlah golongan berusia 60 tahun dan ke atas meningkat kepada 4.39 juta yang menyumbang kepada 18.1% daripada jumlah penduduk.

Sejumlah 14.65 juta bayi dilahirkan pada 2019, yang menyaksikan penurunan sebanyak 580,000 berbanding tahun sebelumnya dan terus berkurangan selama 3 tahun berturut-turut.

Negara itu mula membenarkan pasangan berkahwin mempunyai 2anak pada 2016, sekali gus menamatkan dasar seorang anak yang dilaksanakan selama berdekad-dekad bagi menangani kebimbangan yang semakin memuncak berkaitan populasi menua.

(Visited 134 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button