Nasional

Pendakwaan meletakkan kes Siti Bainun dalam perbicaraan jenayah

Pihak pendakwaan dalam perbicaraan jenayah terhadap pengasas Rumah Bonda Siti Bainun Ahd Razali merehatkan kesnya hari ini, selepas memanggil 22 saksi untuk memberi keterangan sejak 30 Mac tahun ini.

Timbalan Pendakwa Raya Nor Azizah Mohamad memberitahu hakim Mahkamah Sesyen Isralizam Sanusi selepas kedua-dua pihak pendakwaan dan peguambela menamatkan pemeriksaan mereka terhadap Mohamed Rezuan Satori, seorang juruteknik yang membetulkan komponen dispenser air Siti Bainun yang rosak, hari ini.

Rezuan memberi keterangan kepada mahkamah bahawa mesin air yang didakwa digunakan untuk melecurkan mangsa penderaan Bella, yang menghidap sindrom Down, berfungsi dengan baik dan hanya mengalami kerosakan kecil pada Mei 2022.

Siti Bainun didakwa mengabaikan dan mendera Bella antara Februari dan Jun tahun lalu.

Nor Azizah juga memberitahu mahkamah bahawa pihak pendakwaan akan menawarkan 15 saksi mereka kepada pihak pembelaan sekiranya mahkamah memerintahkan tertuduh membela diri.


Antara nama yang disebut di mahkamah sebagai saksi yang ditawarkan termasuk rakan rapat Siti Bainun dan beberapa individu yang pernah tinggal di kondominium persendirian tertuduh bersama dia dan Bella di Wangsa Maju.

Isralizam kemudian memerintahkan kedua-dua pihak mengemukakan hujahan bertulis mereka sebelum 18 Nov dan menetapkan 24 Nov untuk menyampaikan keputusannya sama ada tertuduh perlu membela diri.

Siti Bainun berdepan dua pertuduhan mengabai dan mendera seorang mangsa yang disebut sebagai Bella, sehingga mengalami kecederaan fizikal dan emosi.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di sebuah kondominium di Wangsa Maju di sini, antara Februari dan Jun 2021.

Kesalahan mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001, membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun atau denda RM50,000 atau kedua-duanya sekali.

 

(Visited 39 times, 2 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button