Luar Negara

Penasihat Suu Kyi ditangkap?

Sean Turnell, penasihat ekonomi Australia untuk Aung San Suu Kyi dari Myanmar, mengatakan dalam pesan kepada Reuters hari ini dia ditahan, beberapa hari setelah kerajaan digulingkan dalam rampasan kuasa.

“Tertuduh dengan sesuatu, tetapi tidak pasti apa. Saya baik dan kuat, dan tidak bersalah atas apa-apa, ”katanya dalam hantaran mesej turut meletakkan emoji tersenyum.

Ini adalah penangkapan pertama warga negara asing di Myanmar sejak jeneral tentera merampas kuasa yang menuduh penipuan dalam pilihan raya 8 November yang dimenangkan oleh Suu Kyi Liga Nasional untuk Demokrasi (NLD) dalam keadaan tewas.

Turnell adalah profesor ekonomi di Universiti Macquarie di Sydney dan telah menasihati Suu Kyi mengenai dasar ekonomi selama beberapa tahun.

Hari ini, ribuan penunjuk perasaan berkumpul di kota Melbourne kedua terbesar di Australia mengecam rampasan kuasa dan menuntut pembebasan Suu Kyi.


Rakaman televisyen dan media sosial menunjukkan orang memakai warna merah NLD, membawa potret Suu Kyi dan menyanyikan lagu Kami Tidak Akan Puas Hingga Akhir Dunia, lagu kebangsaan Burma dari pemberontakan pro-demokrasi 1988 di negara itu, dimasukkan dijatuhkan oleh pemerintah tentera.

(Visited 216 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button