Nasional

Penampilan Maszlee dalam drama bersiri Kudeta di Astro kagumkan peminat politik!

Drama bersiri Kudeta terbitan Astro menampilkan bekas Menteri Pendidikan, Dr. Maszlee Malik sebagai bekas Perdana Menteri (PM) yang dipenjarakan atas tuduhan jenayah yang dilakukan.

Maszlee membawa watak Jamal Banna dan menurut seorang penonton, Wong Chun Wai, lakonan Maszlee cukup nyata dan beliau seperti sudah pun menjalankan kajian karakter bagi watak itu.

“Maszlee tidak lagi dalam berita, tetapi saya menontonnya sebagai pelakon.

“Dan dalam pakaian penjara berwarna jingga dan kadang-kadang digari, ia secara tidak langsung mengingatkan saya kepada seorang PM sebenar yang kini sedang menjalani hukuman kerana rasuah.

“Dan itu dalam kehidupan sebenar,” katanya.


Bagi Chun Wai, Maszlee berlakon dengan sangat baik dan ditambah pula, dia tahu kebanyakan ahli politik yang berjaya sememangnya mempunyai ‘kemahiran berlakon’.

Ada yang membuat natural stand-up comics tanpa mereka sedari, tetapi Chun Wai memuji Maszlee dengan niat baik.

“Walaupun dia berada di belakang penjara, dalam rancangan itu, sudah tentu bekas PM Jamal Banna masih mampu merancang dan melaksanakan gerak kerja politiknya.

“Jika difikirkan semula, Maszlee sebelum ini adalah Ahli Parlimen Simpang Renggam, yang mempunyai penjara yang luas. Mungkin dia telah menjalankan kajian yang serius sebelum memegang watak lakonannya,” katanya.

Kudeta merupakan sebuah drama yang bertemakan thriller politik dan menyaksikan Mariam Imran lakonan Vanidah Imran diangkat sebagai PM wanita pertama dan mempertahankan Kerajaan yang goyah.

(Visited 808 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button