Ekonomi

Pemulihan ekonomi negara lembab akibat takut Covid-19, pakar ekonomi

PETALING JAYA: Malaysia membayar harga untuk ketakutan Covid-19, kata seorang pakar ekonomi dalam menjelaskan mengenai kelembapan pemulihan ekonomi negara.

Ketua ekonomi MARC Ratings Bhd Firdaos Rosli memberitahu bahawa dia percaya naratif tentang virus itu, serta penutupan dan sekatan yang berpanjangan, telah menyebabkan perniagaan dan orang awam menjadi terlalu berhati-hati.

Beliau berkata ini dicerminkan dalam pelbagai indeks, seperti pelaburan, jualan perdagangan, penumpang kereta api dan tapak kaki di pusat membeli-belah.

“Jualan perdagangan pengedaran kira-kira RM10 bilion lebih rendah daripada yang sepatutnya. Jumlah penumpang kereta api bandar sekurang-kurangnya 20% lebih rendah daripada paras pra-pandemi,” katanya.

Firdaos mengakui bahawa kerajaan telah mengeluarkan belanja besar untuk langkah merangsang ekonomi, tetapi menyatakan bahawa ia tidak membelanjakan jumlah yang cukup besar untuk melonjakkan ekonomi.


Beliau juga berkata hampir setengah trilion ringgit yang telah dibelanjakan kerajaan untuk pakej rangsangan telah dinafikan oleh dasar kesihatan seperti sekatan dan sekatan yang berpanjangan.

“Dan ini telah memberi kesan kepada perniagaan. Ia membuatkan mereka teragak-agak untuk melabur kerana ketidaktentuan dasar. Ini adalah di atas ketidaktentuan politik dalam negara dan cabaran global,” katanya.

Firdaos berkata pengguna tidak berbelanja seperti yang diharapkan.

“Salah satu isu besar ialah kami telah menimbulkan ketakutan. Tumpuan kami terlalu banyak pada peningkatan bilangan kes. Kami bercakap tentang kebolehtransmisian dan bukannya virulensi. Ini benar-benar telah menjejaskan keyakinan keseluruhan.”

Beliau berkata kerajaan perlu berusaha untuk merubah minda bagi memberi keyakinan kepada rakyat untuk menjalani kehidupan seperti biasa.

“Jika kita tidak melakukan sesuatu yang drastik, seperti benar-benar membuka ekonomi, orang ramai akan kelaparan,” katanya.

“Kerajaan mesti lebih banyak melonggarkan SOP. Jangan ada lagi pengesanan kenalan. Semak keperluan topeng dan daftar masuk.

“Malah cara kerajaan melaporkan kes harian perlu diubah. Kita perlu menghapuskan stigma yang dikaitkan dengan Covid-19, terutamanya kini kebanyakan orang telah diberi vaksin.

“Inilah masa untuk maju ke hadapan. Selagi kita tidak bergerak, ekonomi kita tidak boleh bangkit.”

 

(Visited 92 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button