Luar Negara

Pemuda autisme didapati bersalah membunuh 10 orang dan mencederakan 16 orang

Seorang pemuda warganegara Kanada berusia 28 tahun yang memandu sebuah van menuju kearah laluan pejalan kaki dalam serangan maut tiga tahun lalu di Toronto didapati bersalah.

Dia telah didapati bersalah atas tuduhan membunuh 10 orang dan cubaan membunuh 16 yang lain pada hari Rabu yang lalu.

Hakim Mahkamah Tinggi Ontario, Anne Molloy menolak hujah pembelaan bahawa Alek Minassian tidak dapat membezakan betul dan salah kerana gangguan spektrum autisme (ASD).

Minassian berdepan hukuman penjara minimum 25 tahun tetapi boleh mendapatkan hukuman berturut-turut bagi setiap pembunuhan.

Perbicaraan hukuman dijadualkan pada akhir bulan ini.


Molloy berkata bahawa serangan Minassian ke atas 26 korban pada hari itu adalah tindakan yang beralasan, walaupun sifatnya mengerikan dan walaupun dia tidak menyesal dan tidak ada rasa simpati terhadap korbannya.

“Dia tahu itu salah secara moral oleh standard masyarakat.

“Dia tetap memilih untuk melakukan kejahatan itu,” kata Molloy.

Molloy memutuskan bahawa dia bertanggungjawab secara kriminal atas tindakannya yang mengerikan itu.

Minassian mengaku merancang dan melakukan serangan pada bulan April 2018.

Psikiatri dan ayahnya memberi keterangan bahawa dia telah didiagnosis sebagai seorang kanak-kanak dengan gangguan perkembangan yang meluas yang dikenali sebagai ASD.

Ibu Minassian mengatakan bahawa dia menderita sindrom Asperger, satu bentuk autisme yang merangkumi gangguan interaksi sosial atau komunikasi.

Peguam pertahanan, Boris Bytensky berpendapat bahawa ASD Minassian menyebabkannya tidak dapat membuat keputusan yang rasional ketika dia memutuskan untuk melakukan perkara tersebut.

Beberapa buah keluarga mangsa dalam kejadian tersebut tampil memberi kenyataan setelah Minassian terbukti bersalah dan dijatuhkan hukuman penjara.

Catherine Riddell yang mengalami cedera dalam serangan itu, mengatakan bahawa dia lega perbicaraan telah berakhir.

“Saya gembira kerana dia akan berada di penjara dalam jangka masa yang sangat lama dan kami tidak perlu risau tentangnya lagi,” katanya.

(Visited 98 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button