JenayahNasional

Pemuda Amanah bantu remaja dimandi ala jenazah bayar denda RM4,000

Perbelanjaan beli ubat datuk juga dibantu

DALAM semua pihak hanya berpeluk tubuh dan memerhatikan sahaja, Pemuda Amanah bertindak sebagai hero. Sambil menyifatkan tindakan “mandi jenazah” yang dilakukan terhadap remaja berusia 19 tahun yang mencuri duit tabung masjid, Pemuda Amanah berpendapat, tindakan yang dilakukan terhadap remaja berkenaan oleh AJK Masjid adalah keterlaluan, apatah lagi menyebarkan rakaman video.

“Tindakan ‘mandi jenazah’ dan sebar video kepada umum adalah amat keterlaluan. Maruah dan aib dia perlu dijaga.

“Apa hak AJK (ahli jawatankuasa) masjid perlakukan dia seperti itu? Hukuman penjara 10 hari sebenarnya lebih daripada memadai,” kata Ketua Pemuda Amanah, Hasbie Muda dalam satu hantaran di akaun Facebook milik beliau.

Pemuda Amanah, kata Hasbie, tampil membantu remaja lelaki berkenaan  dengan membayarkan denda RM4,000 yang dikenakan Mahkamah Majistret Selayang ke atas kesalahan yang dilakukan oleh remaja berusia 19 tahun itu.

“Selain membantu membayar denda yang dikenakan mahkamah, pihak kami juga membelikan ubat untuk datuk remaja itu yang sakit dan memerlukan wang perbelanjaan,” catat Hasbie.


Hasbie berkata, langkah itu adalah bagi membantu keluarga remaja berkenaan sekali gus memberi peluang kedua kepadanya untuk meneruskan kehidupan.

“Pemuda Amanah akan membantu keluarga remaja tersebut untuk bayar semua denda RM4,000 yang dikenakan serta belikan ubat untuk datuknya.

“Remaja 19 tahun ini juga perlu peluang kedua. Kita perlu membantu,” katanya di Facebook.

Isnin lalu, tular video memaparkan seorang remaja dimandikan seperti “jenazah” selepas ditangkap kerana mencuri tabung di sebuah masjid.

Dia turut dilumur dengan kapur barus oleh ahli pengurusan masjid dan diawasi oleh beberapa penduduk kampung berkenaan.

Mahkamah Majistret Selayang semalam menjatuhkan hukuman penjara 10 hari dan denda RM4,000 ke atas remaja berkenaan selepas dia mengaku bersalah mencuri tabung kepunyaan Masjid Al Islahiah, Kuang di Rawang pada 8 Januari lalu.

Kalangan warganet menyokong tindakan pengurusan masjid itu sebagai pengajaran kepada remaja berkenaan.

Bagaimanapun, ada warganet berpendirian pihak masjid tidak menghormati undang-undang dengan melayan remaja itu sedemikian. – SM

(Visited 426 times, 1 visits today)

Show More

HASNURUL MOHAMED

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad yang kehilangan kerja.

Related Articles

Back to top button