Jenayah

Pemimpin STAR cabul ratu cantik didakwa di mahkamah

AHLI politik STAR, Phillip Among dijangka didakwa hari  ini, Khamis (10 Jun) atas tuduhan mencabul seorang peserta pertandingan  ratu cantik, Unduk Ngadau bulan lalu.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hazani Ghazali mengesahkan bahawa Among akan didakwa di bawah Seksyen 354 Kanun Keseksaan kerana menggunakan kekerasan untuk mencabul seorang wanita.

“Ya, esok (Khamis), DPP (timbalan pendakwa raya) akan menuduhnya (Di antara),” katanya semalam ketika ditanya apakah ada tuduhan yang berkaitan dengan masalah itu, lapor The Star.

“Kami tidak menolak bahawa lebih dari satu tuduhan dapat diajukan terhadapnya,” kata Hazani tanpa mengulas lanjut.

Selasa  lalu,  polis mengatakan mereka telah menyelesaikan siasatan mereka terhadap kes tersebut dan akan menyerahkan kertas siasatan ke pejabat Peguam Negara untuk tindakan selanjutnya.

Peserta Unduk Ngadau telah mendakwa dalam laporan polisnya pada 21 Mei bahawa ahli politik itu merogolnya di dalam keretanya pada 19 Mei selepas sesi penggambaran di Asia City, Kota Kinabalu.

Antaranya terbabit ialah pengarah teknikal untuk pertandingan Unduk Ngadau dalam perayaan Pesta Kaamatan peringkat negeri baru-baru ini.

Pada 3 Jun, Among memanggil sidang media di pejabatnya di Asia City di mana dia menafikan tuduhan itu dan mengatakan bahawa dia akan menyaman peserta berkenaan.

Dia ditangkap oleh polis sejurus selepas sidang media.

Polis juga telah merakam pernyataan dari pekerjanya, Australia Dane Lenard Kovacs yang mendakwa bahawa pasportnya telah dirampas oleh Among.

STAR Sabah juga telah menggantung Among yang merupakan penyelaras Parlimen Putatan. – SM

(Visited 444 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button