Politik

Pemimpin PKR yang dipecat mengatakan dia tidak mempunyai peluang untuk mempertahankan dirinya

Pemimpin bahagian PKR Bera yang dipecat Zakaria Abdul Hamid menuduh parti mengambil tindakan terhadapnya tanpa peluang untuk mempertahankan diri.

Zakaria berkata beliau tidak dimaklumkan secara rasmi lagi mengenai pemecatannya daripada PKR, yang diumumkan oleh pengerusi lembaga disiplin Ahmad Kassim selepas mesyuarat kepimpinan hari ini.

Ahmad berkata keputusan itu dicapai selepas tuduhan rasuah semasa pilihan raya parti tahun lepas ditentang terhadap Zakaria dan seorang lagi anggota Pahang oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

Zakaria berkata dalam satu kenyataan bahawa dia terkejut dengan laporan media mengenai pemecatannya.

Beliau berkata beliau tidak dimaklumkan tentang sebarang tindakan tatatertib terhadapnya.


“Lebih-lebih lagi, tindakan telah diambil terhadap saya tanpa memanggil saya untuk mempertahankan diri saya, iaitu prosedur standard bagi mana-mana organisasi politik,” katanya.

Beliau berkata beliau akan membuat keputusan mengenai langkah seterusnya selepas mendapat penjelasan rasmi dari parti itu.

Pemimpin PKR Pahang Fuziah Salleh berkata kepimpinan negeri akan mematuhi sebarang keputusan yang dibuat oleh parti itu.

(Visited 40 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button