Rencah Hidup

Pemimpin DAP kongsi pengalaman makan katak

MENU katak menjadi antara masakan pilihan tiga pemimpin DAP.

Penasihat DAP Lim Kit Siang dan anaknya Lim Guan Eng yang merupakan Setiausaha Agung DAP serta Ahli Parlimen DAP Teresa Kok berkongsi pengalaman gastronomy mereka memakan haiwan amfibia itu ketika menyertai kempen Pilihan Raya Negeri Sabah.

Kit Siang dalam Facebooknya berkongsi gambar dia sedang menikmati bubur katak.

“A nice warm bowl of frog 🐸 porridge after a long day,” katanya.


Manakala Guan Eng pula berkongsi gambar dirinya berada di kedai yang menghidangkan haiwan itu sebagai menu.

“Sepandai-pandai katak melompat, akhirnya jatuh ke dalam periuk dapur juga. Katak politik pula sekilo berapa harga?” kata Guan Eng.

Beliau menyindir ahli politik yang suka melompat dari satu parti ke satu parti. Dalam dunia politik, ahli politik yang tidak setia kepada parti masing-masing digelar sebagai katak.

Sementara Teresa pula dijemput menghadiri jamuan luar biasa yang dinamakan ‘Pesta Makan Peri Katak Nasi Putih’ di Medan Selera Bundusan 888, Penampang.

Pesta jamuan katak itu dianjurkan oleh bekas pemimpin PBS, Chin Teck Meng yang yang kini memberi sokongan kepada calon Warisan Plus.

Teresa dan pemimpin utama yang dijemput telah dihidangkan dua jenis masakan katak serta satu piring peria yang dipotong menyerupai bentuk katak.

Masakan katak itu sebagai simbol kemarahan terhadap ahli politik yang melompat parti hingga menggugat kestabilan politik.

Teresa dalam ucapanya turut mencadangkan agar masakan katak dijadikan produk dan cenderamata bagi pelancong.

“Dalam ucapan saya di jamuan itu, saya cadangkan selepas kita makan katak secara besar-besaran untuk menunjukkan kemarahan kita terhadap politik ‘katakrasi’, kita mungkin boleh menjadikan masakan katak sebagai makanan dan cenderamata khas bagi pelancong asing.

“Selain itu boleh kita jual kuih katak dan biskut katak sebagai produk pelancongan,” kata Teresa.

Menurut Teresa, masakan katak merupakan menu yang biasa di restoran Cina. Masyarakat Cina tidak memanggil haiwan itu sebagai katak sebalinya dipanggil ‘ayam sawah padi’.-SM

(Visited 281 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button