Jenayah

Pemilik tempat perlindungan dalam kes penderaan kanak-kanak dibenar ke Filipina

KUALA LUMPUR: Pengasas rumah kebajikan Rumah Bonda Siti Bainun Ahd Razali, yang menghadapi dua pertuduhan penderaan kanak-kanak, diberikan pelepasan sementara pasportnya hari ini untuk dia menghadiri program sukarelawan di Filipina.

Hakim Mahkamah Sesyen Izralizam Sanusi membenarkan pembebasan sementara itu bermula hari ini hingga 11 Feb. Beliau berpendapat tiada risiko Siti Bainun melarikan diri, dan berdasarkan rekod, pemohon tidak pernah gagal hadir ke mahkamah dan sentiasa memberi kerjasama.

Dia diperintahkan untuk memulangkan pasport ke mahkamah sebelum atau pada 11 Feb. Ikat jamin RM17,000 dinaikkan RM3,000 kepada RM20,000.

Peguam Siti Bainun Farhan Maaruf telah memaklumkan kepada mahkamah dia telah menerima jemputan daripada sebuah masjid di Filipina pada 3 Jan untuk menghadiri program pembangunan masyarakat dari 3-9 Feb.

“Pemohon telah mengambil bahagian dalam program itu sejak 2014. Sebelum wabak, dia pergi ke sana pada minggu pertama Ramadan setiap tahun. Memandangkan percubaannya akan bermula pada awal Ramadan, pemohon ingin menghadiri program itu lebih awal daripada biasa.


“Dia perlu berada di sana untuk menguruskan derma dari Malaysia. Kami percaya wang itu boleh diserahkan melalui pemindahan wang tetapi dia perlu berada di sana untuk memastikan penerima menerima wang itu,” katanya.

Tambah Farhan, tiada sebab untuk anak guamnya melarikan diri kerana dia mempunyai keluarga, perniagaan dan pekerjaan di Malaysia.

Timbalan Pendakwa Raya Zilfinaz Abbas membantah permohonan itu kerana ia difailkan pada saat-saat akhir walaupun Siti Bainun menerima jemputan awal, yang menurutnya menunjukkan Siti Bainun mengambil kesempatan untuk menyambut Tahun Baharu Cina sebelum program itu.

“Surat itu tidak menyatakan tarikh program dan jadual perjalanan sebenar, dan kami bimbang pemohon akan merebut peluang (untuk melarikan diri),” katanya.

Zilfinaz menambah apabila tarikh perbicaraan semakin hampir dan melihat kepada peningkatan jumlah kes Covid-19 di Filipina, Siti Bainun mungkin berisiko dan boleh menjejaskan perbicaraan jika dijangkiti virus itu.

Siti Bainun, 30, menghadapi perbicaraan atas dua pertuduhan mengabaikan dan mendera seorang kanak-kanak perempuan berusia 13 tahun yang menghidap Sindrom Down di sebuah pangsapuri kondominium di Wangsa Maju di sini antara Februari dan Jun tahun lepas.

Pertuduhan itu membawa hukuman denda maksimum RM50,000, atau penjara sehingga 20 tahun, atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan. Mahkamah menetapkan 15 hari mulai 30 Mac untuk perbicaraan, dengan pihak pendakwaan dijangka memanggil 34 saksi.

 

(Visited 53 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button