Rencah Hidup

Pemilik kucing yang terdesak di S’pura didakwa tertipu setelah menawarkan hadiah S$3,000 untuk kucing yang hilang

Bagi satu keluarga di Singapura, kehilangan kucing mereka, Homer, merupakan pengalaman yang sangat menyedihkan.

Kembali pada bulan Disember 2020, mereka memberitahu media sosial bahawa kucing mereka telah hilang sejak 3 Disember, dan sesiapa yang dapat mengembalikan kucing mereka akan mendapat hadiah wang tunai sebanyak S$3,000.

Dalam kejadian yang tidak diingini baru-baru ini, salah seorang ahli keluarga, Marissa Wong, mendakwa bahawa mereka ditipu oleh S$3000 oleh seseorang yang mengaku telah menemui kucing mereka.

Dia memuat naik tangkapan skrin perbualan WhatsApp antara kakaknya dan penipu yang dikatakan di kumpulan Facebook Singapore Missing Cats pada 23 Januari.


Seseorang mengaku telah menemui kucing di Bedok
Menurut tangkapan skrin yang dikongsi, seseorang dengan nama ‘Melissa’ telah menghantar SMS kepada Wong pada malam 21 Januari mendakwa telah menjumpai kucing mereka.

Orang itu mengatakan bahawa kucing itu “dijemput oleh rakannya di dalam van”, dan kini berada di rumah rakan mereka.

Wong meminta lebih banyak maklumat, tetapi diberitahu untuk membayar S$1,000 terlebih dahulu sebelum dia akan menghantar alamatnya.

Saudara Wong meminta bukti bahawa memang kucing mereka.

Berunding jumlah yang perlu dibayar terlebih dahulu
Wong diberitahu untuk bertemu dengan seseorang pada keesokan harinya pada pukul 7:30 pagi, tetapi harus memindahkan sebahagian wang (S $ 1,000, tepat) terlebih dahulu.

“Sekiranya bukan kucing anda, saya akan membayar anda S $ 1,000 lagi,” kata orang itu. Orang itu juga mengatakan bahawa mereka “tidak mempunyai niat untuk berbohong”.

Tidak ada yang muncul di tempat pertemuan
Akhirnya, mereka memutuskan untuk memindahkan S $ 300 kepada orang itu sebelum mengatur pertemuan di Bedok pada keesokan harinya.

Dalam catatan Facebook, dia menjelaskan bahawa mereka memutuskan untuk memindahkan S $ 300 kerana mereka takut bahawa orang itu “akan melarikan diri dengan Homer”, dan ingin meyakinkan orang itu bahawa mereka ikhlas mengenai hadiah wang tunai.

Bagaimanapun tiada siapa yang muncul dan laporan polis telah dibuat.

(Visited 679 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button