Ekonomi

Pembukaan ekonomi rancakkan semula industri sawit

Setelah mengalami kelembapan dramatik pada suku pertama 2020 berikutan penguatkuasaan perintah berkurung oleh banyak negara di seluruh dunia, industri minyak sawit kini bersedia kembali pesat mulai suku kedua dan seterusnya.

Perniagaan di seluruh dunia pula telah dibenarkan untuk menyambung semula operasi oleh kerajaan masing-masing, sudah pasti ini mendorong lebih banyak permintaan terhadap minyak makan dan serba guna.

Peserta industri minyak sawit juga menyambut baik pengecualian cukai yang disediakan di bawah Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) untuk membantu menguruskan paras stok semasa negara sebanyak 2.03 juta tan pada Mei 2020 di samping menstabilkan harga minyak sawit mentah (MSM) yang kini didagangkan pada RM2,300 hingga RM2,400 satu tan.

Pengecualian 100 peratus duti eksport MSM, minyak isirung sawit mentah dan minyak isirung sawit diproses dari 1 Julai, 2020 hingga 31 Dis, 2020 di bawah inisiatif PENJANA turut diumumkan.

Susulan khabar baik itu, negara seperti India dan China serta blok ekonomi Kesatuan Eropah (EU) yang menjadi pasaran tradisional Malaysia dijangka kembali mengimport minyak sawit dalam jumlah yang besar.

Ketua Pengarah Lembaga Minyak Sawit Malaysia, Dr Ahmad Parveez Ghulam Kadir berkata sejak pertengahan Mei, Malaysia mula menyaksikan lonjakan harga MSM.


“Kita melihat perintah berkurung berikutan pandemik COVID-19 semakin dilonggarkan di kebanyakan negara selain aktiviti ekonomi disambung kembali. Stok juga perlu ditambah semula telah habis susulan gangguan import selama beberapa bulan lepas,” katanya.

Memetik Oil World, beliau berkata pasaran minyak dan lelemak dunia dijangka mengalami prestasi bercampur-campur, dengan jumlah keseluruhan pengeluaran dan eksport mungkin lebih rendah berbanding angka pada tahun sebelumnya.

Namun, jumlah keseluruhan penjualan diunjurkan meningkat, serta-merta mendorong paras stok berkurangan serta harga menjadi lebih baik.

Pasaran minyak sawit yang lemah akan kembali kukuh tidak lama lagi.

Mengulas mengenai pengecualian cukai di bawah PENJANA, Ahmad Parveez berkata keputusan kerajaan itu akan mendorong peserta industri menjual lebih banyak minyak sawit dan membantu mereka memperoleh pendapatan lebih tinggi selain menyelesaikan masalah yang dihadapi, termasuk kos tambahan yang ditanggung semasa tempoh sukar ini.

“Kita dapat mempromosikan lebih banyak eksport, khususnya kepada pengguna minyak sayur-sayuran utama termasuk India, China dan Pakistan.

“Pengumuman itu juga bertepatan dengan keputusan India untuk mengimport 1.14 juta tan minyak sayuran pada Jun berbanding purata bulanan 865,000 juta tan pada April dan Mei,” katanya.

Sebagai rekod, penghantaran minyak sawit Malaysia kepada pembeli utama, India merosot ke paras terendah baharu pada April ekoran kekurangan permintaan.

Bagi Mac, negara hanya mengeksport 10,806 tan ke India, penurunan 97 peratus daripada angka yang dicatatkan tempoh sama tahun sebelumnya dan menjadi data bulanan terendah sejak 2000.

Namun, situasi ini diharapkan berubah tidak lama lagi.

Majlis Minyak Sawit Malaysia, melalui webinar kedua mengenai ‘Minyak Sawit dalam Pasaran Pascapandemik’, berkata eksport minyak sawit dijangka meningkat 2.5 peratus kepada 4.56 juta tan pada suku ketiga 2020 berbanding suku sebelumnya, didorong permintaan yang meningkat dari pasaran tradisi iaitu India, China dan EU.

Ketua Pegawai Eksekutif, Datuk Dr Kalyana Sundram berkata, India, yang amat bergantung pada minyak makan, akan membeli semula sekitar 2.15 juta tan minyak sawit pada suku ketiga, tambahan pula dengan dorongan pengecualian duti MSM dan harga kompetitif Malaysia berbanding pengeluar minyak sawit lain.

India membeli kira-kira sembilan juta tan minyak sawit setiap tahun, yang merangkumi hampir dua pertiga daripada jumlah import keseluluruhan minyak makannya, dengan 4.4 juta tan diimport dari Malaysia tahun lalu.

“Permintaan China terhadap minyak sawit juga akan meningkat (pada suku ketiga) dengan anggaran jumlah import sebanyak 1.8 juta tan.

“Permintaan dari EU turut diunjurkan tinggi susulan kekurangan pengeluaran biji sesawi kerana faktor cuaca dan aktiviti pengisaran bijian lebih rendah,” katanya.

Beliau yakin industri minyak sawit kembali pesat pada separuh kedua 2020, walaupun pandemik COVID-19 masih belum berakhir.

Jika stok semakin kehabisan, harga MSM mempunyai peluang baik untuk diniagakan lebih tinggi, dan ini memberi manfaat kepada golongan pekebun kecil dan syarikat utama.

Penyelidik kargo, Intertek Testing Services baru-baru ini melaporkan eksport minyak sawit Malaysia bagi tempoh 1 hingga 10 Jun meningkat 61.71 peratus kepada 545,360 tan daripada 337,255 tan pada tempoh yang sama Mei.

Satu lagi penyelidik kargo, Amspec Malaysia juga memberikan laporan positif iaitu eksport bagi tempoh 1 hingga 10 Jun meningkat 59.53 peratus kepada 550,341 tan daripada 344,983 tan pada tempoh yang sama Mei.

Pemilik dan Pengasas Bersama Palm Oil Analytics, Dr Sathia Varqa berkata, harga penanda aras niaga hadapan MSM Malaysia mungkin didagangkan lebih tinggi pada Jun dan Julai sekiranya angka eksport yang tinggi dapat dikekalkan, termasuk ke India.

Bagaimanapun beliau mengingatkan harga komoditi itu mungkin susut kepada RM2,200 satu tan sekiranya pengeluaran mencapai paras tertinggi pada Ogos hingga Oktober.

Mengenai pengeluaran, Malaysia dan Indonesia, dijangka mengalami pengeluaran lebih rendah dalam keadaan menghadapi cabaran COVID-19.

Pengeluaran Malaysia dijangka berkurangan kepada 19 juta tan pada 2020 daripada 19.85 juta pada 2019 manakala pengeluaran Indonesia kemungkinan tidak akan berubah pada 45 juta tan. – BERNAMA

(Visited 61 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button