Nasional

Pembaikan jambatan Bailey Kg Iboi yang rosak akibat banjir dimulai

Banjir melanda Kampung Iboi semalam dan merosakkan jambatan Bailey yang berusia dua bulan.

Jambatan itu kini dalam pembaikan oleh Jabatan Kerja Raya dengan kerjasama Angkatan Tentera.

Sebuah jalan terpaksa ditutup bagi membolehkan serpihan seperti kayu dan akar pokok dibuang oleh Jabatan Saliran dan Pengairan (JPS). Jabatan itu juga sedang mendalami sungai menggunakan jengkaut dan jentolak.

Penduduk kampung Tahar Lah Ahmad, 80, yang tinggal kira-kira lima meter dari Lata Chelak di Sungai Iboi berkata, hujan lebat semalam bermula pada pukul 5 petang dan arus deras mula menjejaskan jambatan itu pada pukul 7 malam.

“Arus menjadi lebih kuat dan saya mendengar bunyi seperti letupan. Saya juga melihat jambatan Bailey bergerak.


“Tidak sampai dua minit, tebing sungai di sebelah kiri runtuh dan ombak besar datang menghempas, membawa bersama serpihan, ke jalan raya.

“Jika tebing sungai tidak runtuh, jambatan Bailey akan hanyut,” katanya.

Tahar atau lebih dikenali sebagai Pakchu The berkata, air banjir hanya mula surut pada jam 8.30 malam.

“Saya hanya sempat tidur selepas jam 2 pagi.

“Dalam banjir sebelum ini (4 Julai), sebuah kedai di hadapan rumah saya hanyut.

“Kali ini saya sudah cukup bersedia, saya telah membawa dokumen penting seperti geran tanah ke tempat yang lebih tinggi.

“Kami tidak hidup aman sejak banjir 4 Julai lalu,” katanya.

Banjir 4 Julai lalu di Baling menjejaskan 41 kawasan dan tiga ahli keluarga termasuk seorang wanita hamil berusia 23 tahun terbunuh dalam kejadian itu.

Seorang lagi penduduk kampung, Abdul Rahman Ahmad, 68, berkata banjir semalam telah merosakkan kedai runcitnya berhampiran Lata Chelak, yang dibuka semula dua minggu lalu.

Katanya, dia telah mengusahakan kedai itu selama lebih 30 tahun.

“Apa yang berlaku semalam membuatkan saya terfikir perlu keluar dari sini kerana air banjir setinggi dua meter mencurah-curah masuk ke rumah saya sedangkan kedai saya setinggi satu meter.

“Saya kerugian RM300,000 dalam kejadian 4 Julai. Kerugian saya semalam adalah minimum dan saya mengalihkan segala-galanya ke tempat yang lebih tinggi,” katanya sambil menambah dia kini menyewa sebuah rumah dan sedang mempertimbangkan untuk keluar dari kawasan itu untuk selama-lamanya.

 

(Visited 28 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button