Nasional

Pematuhan SOP: Pemeriksaan lebih ketat bermula 12 Mac

PIHAK polis akan melakukan pemeriksaan yang lebih ketat di seluruh negaera mulai hari Jumaat 12 Mac untuk memastikan tindakan diambil terhadap mereka yang melanggar prosedur operasi standard (SOP), terutama mereka yang melakukan perjalanan rentas negeri secara haram.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador berkata, semua anggota polis, terutama yang terbabit dengan sekatan jalan raya, telah diarahkan untuk memerhatikan mereka yang melanggar SOP Covid-19.

“Pemeriksaan ketat akan dilakukan untuk memastikan hanya mereka yang mempunyai keizinan dapat meneruskan perjalanan antara negeri,” katanya seperti yang dipetik dari The Star.

Kata bel;iau, walaupun jumlah kes Covid-19 harian berada pada arah aliran menurun, orang ramai tidak boleh leka.

“Pengurangan kes adalah bukti kerja keras oleh barisan hadapan, dengan kerjasama orang ramai.


“Namun, Polis Diraja Malaysia sedar bahawa perkembangan positif ini mungkin berubah dalam sekelip mata jika rasa tidak puas hati muncul,” katanya.

Pada masa ini, 36,000 anggota polis telah dikerahkan untuk pemeriksaan kepatuhan, sekatan jalan raya dan Ops Benteng, kata Abdul Hamid.

“Mereka disertai oleh agensi lain seperti Angkatan Tentera Malaysia dan Rela,” katanya.

Katanya, sebanyak 260 sekatan jalan raya diadakan di seluruh negara di pintu masuk dan keluar semua negeri.

“Jumlahnya cukup untuk mengawal pergerakan orang ramai di seluruh negara,” tambahnya.

Abdul Hamid berkata, cabaran semasa pasukan polis adalah untuk memastikan bahawa orang ramai selamat dan negara melihat penurunan jumlah kes Covid-19.

“Sebagai agensi utama dalam elemen keselamatan dalam konteks operasi Covid-19, kami sangat menyedari cabaran, jadi kami membentuk pasukan petugas khas yang telah beroperasi hampir setahun.

“Kami mengadakan persidangan video hampir setiap hari, dan mengambil bahagian dalam Jawatankuasa Kabinet Khas, yang mengadakan mesyuarat berkala pada masa-masa yang mencabar ini.

“Kami akan terus memberikan layanan terbaik untuk rakyat dan pemerintah,” katanya.

Abdul Hamid mengingatkan orang ramai bahawa penting untuk menanamkan kesedaran mengenai ancaman Covid-19.

 

(Visited 152 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button