BeritaNasional

Pemandu lori treler yang sebabkan kematian lima pelajar ada sembilan kesalahan JPJ

PEMANDU lori treler yang ditahan berhubung kemalangan mengorbankan lima pelajar di Lebuhraya Utara-Selatan arah utara pada tengah malam Rabu mempunyai sembilan kesalahan dalam rekod Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dengan lapan suah “selesai” dan satu lagi masih aktif.

Ibu pejabat JPJ, dalam satu kenyataan hari ini, berkata hasil semakan dalam pangkalan data sistem mySIKAP JPJ mendapati rekod kesalahan dengan 12 mata demerit di bawah Sistem Mata Demerit Bagi Kesalahan Lalu Lintas (Kejara) boleh menyebabkan penggantungan atau pembatalan pemanduan. lesen.

“Siasatan di bawah audit Kod Amalan Industri Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan bagi Aktiviti Pengangkutan Jalan 2010 (ICOP), bersama Agensi Pengangkutan Awam Darat (Apad), sedang dilaksanakan bagi menentukan bentuk tindakan undang-undang yang boleh diambil.

“Sekiranya hasil siasatan ICOP mendapati pemandu dan pengendali gagal mematuhi syarat dan permit perkhidmatan oleh Apad dan JPJ, permit dan lesen pengendali boleh digantung atau dibatalkan berdasarkan peruntukan di bawah Akta Pengangkutan Awam Darat. 2010.

“Sementara itu, tindakan menggantung lesen memandu boleh diambil oleh JPJ berdasarkan peruntukan Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333) jika pemandu didakwa di mahkamah (dan didapati bersalah),” kata kenyataan itu.


Menurut kenyataan itu, siasatan polis juga akan menentukan pertuduhan mengikut Seksyen 41 (1) Akta 333 ke atas pemandu untuk hukuman mahkamah dan pemandu itu akan hilang kelayakan daripada memegang atau mendapatkan lesen memandu untuk tempoh yang ditentukan mahkamah.

Kenyataan itu juga berkata JPJ memandang serius kejadian itu dan tidak akan berkompromi dengan sebarang ketidakpatuhan oleh pengendali kenderaan komersial.

“Semua syarikat pengendali, pemandu dan pemilik kenderaan komersial dinasihatkan mematuhi semua peraturan dan peraturan jalan raya untuk keselamatan jalan raya di samping mewujudkan ekosistem jalan raya yang selamat di negara ini,” kata kenyataan itu.

Polis menahan reman pemandu lori treler berusia 28 tahun selama empat hari, bermula semalam, untuk siasatan berhubung kemalangan maut di Km245.2 Lebuhraya Utara-Selatan arah utara, yang mengorbankan lima pelajar Universiti Sultan Azlan Shah (USAS) – yang juga rakan serumah – selepas kereta mereka terbakar dalam perlanggaran itu.

Mereka ialah Nasrun Aidol Munir Akbar, 22, yang memandu kereta itu, Ahmad Naim Najmi Ahmad Hafizan, 21, penumpang hadapan, dan (tiga penumpang belakang) Nabil Haikal Muhammad Fariz, 19, Ahmad Akmal Ahmad Mokhlis, 20 dan Iqbal Hasnun Halimi, 23.

Siasatan awal polis mendapati rempuhan berlaku ketika sebuah lori treler yang membawa muatan jubin mozek menghala ke utara di lorong kanan kerana lorong kiri dari Km246 ke 244.4 ditutup untuk penyelenggaraan jalan.

Pelajar yang menaiki Honda City berada di belakang lori treler itu.

Sebuah lagi lori treler, membawa pagar besi, bergerak ke arah yang sama di belakang kereta itu tidak dapat membrek tepat pada masanya dan merempuh bahagian belakang kereta.

Lori treler itu kemudian menghimpit kereta itu ke hadapan sehingga merempuh bahagian belakang lori treler muatan mozek itu. Kereta itu kemudiannya terbakar. – SM

(Visited 94 times, 2 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button