Nasional

Pelarasan cukai perkhidmatan PBT beri lebih manfaat untuk rakyat

KEPUTUSAN kerajaan untuk membuat pelarasan kenaikan cukai-cukai perkhidmatan bagi Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di seluruh negara tahun hadapan akan memberi lebih manfaat kepada rakyat.

Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad Baharuddin berkata lebih banyak pembangunan sosial dapat dijalankan untuk penduduk di satu-satu kawasan hasil kutipan cukai perkhidmatan yang lebih banyak, efektif dan teratur.

Katanya walaupun keputusan itu bukanlah satu langkah yang popular dan boleh memberi tempias kurang baik terhadap kerajaan, ia perlu dilakukan bagi memastikan sumber kewangan PBT mencukupi untuk mentadbir dan memberi perkhidmatan terbaik kepada rakyat.

“Tidak ada kerajaan yang boleh berjalan tanpa mengutip apa-apa cukai secara munasabah.

“Kalau dalam tempoh berpuluh-puluh tahun tak naik, bagaimana PBT nak bagi servis terbaik kepada rakyat dan tampung perbelanjaan sendiri sedangkan bilangan penduduk semakin ramai,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan bantuan persekolahan kepada 90 pelajar dari daerah Kuala Terengganu, di sini, hari ini.


Semalam Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) Zuraida Kamaruddin berkata kesemua 155 PBT di seluruh negara akan diwajibkan membuat pelarasan kenaikan cukai perkhidmatan di bawah bidang kuasa mereka bagi setiap lima tahun bermula tahun hadapan.

Zuraida berkata ia perlu bagi memastikan setiap PBT membuat kutipan cukai secara lebih seragam kerana terdapat PBT yang tidak melakukan semakan kenaikan kadar kutipan cukai perkhidmatan melebihi 20 tahun.

Mengulas lanjut Raja Kamarul Bahrin Shah berkata pelarasan cukai perkhidmatan itu juga dapat menjimatkan perbelanjaan dan memastikan pengurusan kewangan negeri yang lebih seimbang.

“Banyak PBT yang tidak mempunyai dana mencukupi untuk menguruskan perbelanjaan di satu-satu kawasan terpaksa mengambil wang dari sumber negeri untuk menampung perbelanjaan tersebut.

“Ini memberi impak tidak baik kerana mungkin ada program atau projek sosial rakyat lain yang terpaksa dikurangkan untuk menampung perbelanjaan PBT,” katanya.

Sementara itu majlis penyampaian bantuan tersebut menyaksikan setiap pelajar menerima bantuan berupa barangan sekolah dan baucar tunai bernilai RM100 yang turut disumbangkan oleh pihak pengurusan Pasaraya Besar Mydin. — BERNAMA

(Visited 11 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button