Ekonomi

Pelantikan PM baru stabilkan Bursa Malaysia, catat aliran untung untuk hari kedua

BURSA Malaysia melebarkan keuntungannya untuk hari dagangan kedua pada hari Isnin ketika para pelabur gembira dengan kestabilan landskap politik berikutan pelantikan perdana menteri baru, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Pada pukul 5 petang, indeks penanda aras ditutup naik 4.4 mata atau 0.29% pada 1,522.43, setelah diperdagangkan antara 1,519.53 dan 1,524.86.

Genting Malaysia Bhd, yang meningkat 3.24% atau sembilan sen untuk ditutup pada RM2.87; Genting Bhd, yang meningkat 1.69% atau lapan sen hingga berakhir pada RM4.82; dan Press Metal Aluminium Holdings Bhd, yang naik 1.43% atau tujuh sen kepada RM4.95, adalah antara saham kelas berat yang mendorong kenaikan hari ini.

Saham perbankan berkaitan indeks – CIMB Group Holdings Bhd, Malayan Banking Bhd, RHB Bank Bhd, Public Bank Bhd dan Hong Leong Bank Bhd – juga menyumbang kepada kenaikan indeks penanda aras.

Penganalisis berkata, KLCI meneruskan kenaikan hari Jumaat hari ini, didorong oleh sentimen positif ketika pasaran mengambil petunjuk dari pelantikan Ismail Sabri sebagai perdana menteri ketiga di Malaysia dalam tiga tahun.


Pasaran juga memberi bereaksi positif ekoran lebih banyak sektor ekonomi diizinkan untuk beroperasi sekarang, ditambah dengan tema pemulihan juga fokus, yang mendorong pasar berakhir lebih tinggi hari ini.

Kaunter untung mengatasi rugi 567 hingga 403, sementara 440 kaunter tidak berubah. Jumlah dagangan berjumlah 4.21 bilion saham bernilai RM2.14 bilion, lebih tinggi berbanding 3.68 bilion saham bernilai RM1.89 bilion yang dilaporkan pada Jumaat lalu (20 Ogos).

Kaunter paling untung ialah Fraser & Neave Holdings Bhd, Malaysian Pacific Industries Bhd, Sam Engineering & Equipment (M) Bhd, Genetec Technology Bhd, Malaysia Airports Holdings Bhd, C.I. Holdings Bhd, BP Plastics Holdings Bhd, Kobay Technology Bhd dan Unisem (M) Bhd.

Antara yang paling rugi pada hari ini ialah Nestle (M) Bhd, Advance Information Marketing Bhd, Computer Forms (M) Bhd, Allianz Malaysia Bhd, Aeon Credit Service (M) Bhd dan Yinson Holdings Bhd.

Sementara itu, saham aktif teratas termasuk MMAG Holdings Bhd, Fintec Global Bhd, Avillion Bhd, Vsolar Group Bhd, Scope Industries Bhd, Advance Synergy Bhd, Advance Information Marketing, Destini Bhd, KNM Group Bhd dan Impiana Hotels Bhd.

Associated Press melaporkan bahawa saham Asia meningkat pada hari Isnin ketika sentimen pelabur mendapat dorongan besar dari kenaikan minggu lalu di Wall Street, walaupun terdapat kebimbangan mengenai varian delta coronavirus yang lebih menular, tidak hanya di rantau ini tetapi di seluruh dunia.

Di pasaran Asia yang lain, Nikkei 225 Jepun meningkat 1.78%, Kospi Korea Selatan meningkat 0.97%. Di China, Indeks Hang Seng Hong Kong naik 1.05% dan Indeks Komposit Bursa Saham Shanghai ditutup 1.45%.

(Visited 56 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button