Nasionalpilihan

Pelajar kembali ke kampus, teruja dapat menghadiri kuliah secara fizikal sepenuhnya

KAMPUS Universiti Malaya “hidup” dengan kembalinya hampir keseluruhan pelajarnya bagi menghadiri kuliah secara fizikal bermula Isnin.

Universiti Malaya meneruskan pelaksanaan kuliah secara fizikal sepenuhnya bermula Semester 2, Sesi Akademik 2021/2022. Seramai 11,600 pelajar yang menginap di Kolej Kediaman telah kembali ke kampus bagi menghadiri kuliah secara fizikal sepenuhnya.

Menurut pelajar tahun kedua, Fakulti Kejuruteraan, Amir Taquiddin Ahmad Iqbal berkata beliau teruja dapat kembali ke kampus untuk menghadiri kuliah fizikal.

“Saya dapat mengambil peluang untuk berjumpa dengan para pensyarah dan rakan-rakan serta merasai suasana kuliah secara fizikal yang juga lebih kondusif. Saya sangat berharap kami semua dapat menikmati suasana kehidupan di kampus dan juga terus patuhi penjarakan sosial serta pemakaian pelitup muka,” katanya.


Pelajar tahun ketiga, Fakulti Sains, Choong Yiling dan Thamilselvi Sivakumar, Pelajar Tahun Kedua, Fakulti Undang-Undang juga berkata mereka lebih fokus dalam pembelajaran melalui kuliah secara fizikal dan dapat berinteraksi dengan pensyarah dan rakan-rakan.

“Tiada banyak perbezaan dari segi persediaan pensyarah dalam menghadapi kuliah secara fizikal dan secara atas talian, walau bagaimanapun, interaksi dari segi komunikasi, bahasa badan dan hubungan mata semasa kelas fizikal adalah berbeza d imana lebih dekat dan mesra,” kata Dr. Awang Azman Awang Pawi, Profesor Madya, Jabatan Sosio Budaya Melayu, Akademi Pengajian Melayu.

“Akses kepada pelajar yang kurang berkemampuan juga lebih mudah dengan tersedianya bilik kuliah dan juga bahan-bahan pengajaran yang disediakan.

“Ibu bapa juga tidak perlu risau kerana para pensyarah akan memastikan keselamatan dan kesihatan pelajar semasa kuliah dijalankan dan dalam masa yang sama mereka boleh menikmati kehidupan sebagai pelajar di kampus,” kata Dr Awang lagi. – SM

Baca artikel ini juga > Lebih 17,000 pelajar universiti awam tak lanjut pengajian tahun lalu

(Visited 34 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button