Ekonomi

Pelaburan RM107 bilion separuh pertama 2021 bukti pelabur yakin

MALAYSIA mencatatkan pelaburan asing dan domestik sebanyak RM107.5 bilion untuk separuh pertama tahun 2021, menandakan keyakinan pelabur yang kuat di negara ini.

Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata, jumlah pelaburan, terutamanya dalam sektor pembuatan, perkhidmatan dan primer – melonjak 69.8 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lalu.

Lonjakan itu menunjukkan bahawa negara sedang menuju pemulihan ekonomi yang rancak dan mapan.

Menurut Azmin, pelaburan domestik memainkan peranan penting, terutama dalam sektor perkhidmatan dan primer, yang merangkumi RM45 bilion atau 41.9 persen dari jumlah pelaburan yang diluluskan.

Secara keseluruhan, pelaburan tersebut melibatkan 2.110 projek dan diharapkan dapat menghasilkan 44,994 peluang pekerjaan di negara ini,.


Prestasi ekonomi Malaysia yang mengagumkan juga dicerminkan oleh pelaburan langsung asing (FDI) yang melonjak menjadi 223.1 peratus berbanding tempoh yang sama tahun lalu, dengan sebahagian besar pelaburan melibatkan sektor pembuatan.

“Prestasi luar biasa juga menunjukkan bahawa strategi Malaysia untuk menempatkan negara ini sebagai destinasi pilihan pelaburan yang menarik dan hub rantaian bekalan di Asean, terutama untuk operasi pembuatan, menunjukkan hasil positif.

“FDI mendorong prestasi sektor pembuatan yang kuat dan meyakinkan dalam tempoh tersebut, mencatatkan pelaburan yang diluluskan sebanyak RM58.2 bilion. Selebihnya RM8.7 bilion pelaburan yang diluluskan dalam sektor ini adalah dari sumber domestik, ” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Pelaburan termasuk projek SK Nexilis Republik Korea untuk kilang pembuatan foil tembaga baru, projek yang dicadangkan oleh Risen Energy untuk menghasilkan produk solar teknologi dan cadangan pelaburan OCIM untuk mengembangkan kilang polysilicon kelas suria.

Pelaburan tersebut akan menghasilkan peluang pekerjaan berkemahiran tinggi dan membolehkan syarikat tempatan meningkatkan rantaian nilai.

Menurut Azmin, pelaburan ke negara ini juga akan digunakan untuk menciptakan pekerjaan melibatkan pelbagai bidang kemahiran untuk rakyat, seperti 367 projek pembuatan bernilai RM66.9 bilion yang diharapkan dapat menawarkan 32,220 peluang.

Pekerjaan yang ditawarkan termasuk 1,367 jawatan pengurusan dan 4,031 profesional teknikal seperti jurutera dalam bidang elektrik dan elektronik, mekanikal, kimia.

Semua pelaburan itu dilakukan bersamaan dengan Aspirasi Pelaburan Nasional (NIA) dan selaras dengan matlamat persekitaran, sosial dan tadbir urus, kata Azmin.-SM

(Visited 39 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button