Ekonomi

Pekerja gig mula menyimpan KWSP demi masa hadapan

BAGI mengubah landskap kerja gig di Malaysia kini sebuah padanan pekerjaan fleksibel utama MalaysiaTroopers Innovation Sdn Bhd, bakal kerjasama dengan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bagi menggalakkan dan memudahkan sumbangan sukarela KWSP oleh pekerja gig melalui i-Saraan dan meningkatkan keselamatan kewangan.

MoU ini telah ditandatangani oleh Joshua Tan, Pengasas Bersama & Ketua Pegawai Eksekutif TROOPERS dan Ketua Pegawai Operasi KWSP, Encik Sazaliza Zainuddin, disaksikan oleh Ketua Jabatan Pengurusan Produk KWSP, Encik Mohd Rodzi Abu Bakar dalam satu majlis di Menara KWSP, Kwasa Damansara.

Dalam inisiatif perintis ini, TROOPERS berjanji untuk memudahkan sumbangan KWSP untuk lebih daripada 100 pekerja gig menjelang akhir tahun ini.

Komitmen ini menekankan dedikasi TROOPERS untuk memimpin dengan contoh dan menunjukkan faedah nyata sumbangan KWSP untuk pekerja gig.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif & Pengasas Bersama TROOPERS, Joshua Tan, matlamat ini untuk mengalakkan pekerja gig menyimpan kewangan mereka demi masa depan akan datang.

“Kerjasama dengan KWSP ini merupakan pencapaian penting dalam misi kami yang berterusan untuk meningkatkan kesejahteraan pekerja gig di seluruh Malaysia. Dengan menggunakan teknologi, kami memudahkan proses sumbangan, menjadikannya lebih mudah untuk pekerja gig memastikan masa depan kewangan mereka.

‘’Kami berharap inisiatif ini akan memberi inspirasi kepada lebih ramai pekerja gig untuk memanfaatkan faedah ini. Selain itu, kami menyeru kerajaan untuk memainkan peranan proaktif dalam menyokong kebajikan pekerja gig, tenaga kerja yang mewakili kira-kira 1.12 juta individu di Malaysia.

‘’Kami berhasrat untuk bekerjasama dengan lebih banyak syarikat untuk mencari tenaga kerja fleksibel dan pekerja gig, memastikan kebajikan dan masa depan mereka dilindungi dan diberi kuasa. Matlamat kami adalah untuk menyediakan peluang pertumbuhan, keselamatan, dan laluan kerjaya yang mampan, mewujudkan persekitaran inklusif di mana setiap pekerja gig dihargai.”

Awal tahun ini, kerajaan Malaysia akan membentangkan Rang Undang-Undang Suruhanjaya Pekerja Gig di Parlimen pada bulan Julai ini. Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menekankan bahawa suruhanjaya ini akan menumpukan kepada perlindungan sosial, menyelesaikan pertikaian kontrak, dan meningkatkan peluang kemajuan kerjaya untuk pekerja gig di negara ini.

Penubuhan Suruhanjaya Pekerja Gig dijangka memastikan bahawa pekerja gig menerima perlindungan dan faedah yang setara dengan pekerja formal di bawah undang-undang buruh Malaysia.

Artikle Berkaitan :>

“Garis Panduan Pekerja Gig (P-hailing) 2023” beri fokus kepada pekerja Gig p-hailing

 

Ketua Eksekutif PERKESO menyantuni waris pekerja gig yang maut dalam kemalangan jalan raya

 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button