Luar NegaraRencah Hidup

Peguam di New York mahu perkahwinan sumbang mahram dibenarkan

SEORANG peguam di New York yang menyokong perkahwinan sumbang mahram kini berusaha mencari ibu bapa yang ingin mengahwini anak mereka sendiri.

Richard Morris dari Australia itu kini dalam usaha untuk mengubah undang-undang sumbang mahram di sekitar 60 negara berkata, dia menyokong desakan undang-undang membenarkan perkahwinan sumbang mahram di Mahkamah Persekutuan Manhattan.

Katanya, perkahwinan sumbang mahram antara orang dewasa “tidak boleh dikriminalisasi.”

Dia dan penyokong lain telah melancarkan sejumlah 130 petisyen kebanyakannya di change.org untuk mengubah undang-undang sumbang mahram di seluruh dunia.

Bagaimanapun sebilangan besar petisyen itu hanya mendapat sedikit sokongan.


“Kami belum memindahkan gunung,” katanya kepada New York Post.

Morris mendapat inspirasi untuk memperjuangkan mereka yang bersetuju hubungan sumbang mahram, setelah mengetahui tentang satu kes Skotlandia di mana seorang ayah dan anak perempuan yang sudah lama terpisah, memulakan hubungan intim. Kedua-dua mereka kemudian dihukum kerana melanggar undang-undang.

Memperjuangkan “persamaan perkahwinan” yang benar adalah “perkara yang betul untuk dilakukan, bukan?” Kata Morris.

“Ia tidak adil seperti undang-undang yang digunakan untuk memenjarakan pelaku seks sejenis, dan undang-undang yang digunakan untuk menghentikan perkahwinan campur antara dua bangsa,” tambahnya.

Keith Pullman, yang menjalankan blog Full Marriage Equality, juga menyuarakan tuntutan sama di New York.

“Adalah tidak masuk akal untuk mengatakan bahawa orang dewasa tidak boleh memberikan persetujuan untuk berkahwin dengan ibu bapa mereka.

“Orang dewasa yang sama boleh dihantar untuk berperang, membuat enam atau tujuh angka hutang, mengendalikan mesin berat, dijatuhkan hukuman mati oleh mahkamah persekutuan, dan bersetuju untuk melakukan hubungan seks dengan lima orang asing (dan berkahwin dengan salah seorang dari mereka) tetapi tidak dapat bersetuju untuk berkahwin dengan orang yang mereka cintai? ” katanya.

“Dalam beberapa kes ini, ibu bapa genetik tidak membesarkannya dan mereka bertemu untuk pertama kalinya dua tahun lalu. Tuduhan ‘antun seksual’ adalah cubaan yang kelakar untuk menolak hak mereka,” tambah beliau.-SM

 

(Visited 143 times, 2 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button