Luar Negara

PBB undi buat siasatan tetap jenayah perang Israel

Majlis Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNHRC) membuat undian untuk menyiasat Israel secara kekal terhadap jenayah perang yang dilakukan terhadap Palestin dan meminta embargo terhadap senjata negara itu dengan 24 menyokong, 9 menolak.

Sebanyak 14 negara dari 47 anggota tidak mengundi memberikan pungutan suara tersebut majoriti tipis. Undian itu menyaksikan tidak ada negara dalam Kesatuan Eropah yang menyokong langkah untuk menyiasat jenayah perang yang dilakukan Israel.

Negara yang menentangnya adalah: Austria, Bulgaria, Kamerun, Republik Ceko, Jerman, Malawi, Kepulauan Marshall, United Kingdom dan Uruguay.

Negara yang tidak mengundi adalah: Bahama, Brazil, Denmark, Fiji, Perancis, India, Itali, Jepun, Nepal, Belanda, Poland, Republik Korea, Togo, dan Ukraine.

Undian itu menandakan pertama kalinya UNHRC melaksanakan tugas mencari fakta tetap terhadap negara anggota PBB.


Dalam perdebatan sebelum pemungutan suara dilakukan, Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk Hak Asasi Manusia Michele Bachelet memperingatkan bahawa tindakan Israel mungkin telah mencapai “jenayah perang.”

“Suruhanjaya siasatan” akan memeriksa insiden yang terjadi sebelum dan sesudah 13 April 2021 di Israel termasuk Jerusalem, serta di Tebing Barat dan Gaza.

Keputusan untuk meminta siasatan semacam itu dipicu oleh perang IDF-Hamas selama 11 hari dan diserahkan oleh Pihak Berkuasa Palestin dan Pakistan bagi pihak Pertubuhan Kerjasama Islam.

UNHRC sudah meminta setiap tahun untuk embargo senjata terhadap Israel.

Teks baru dimasukkan “mendesak semua Negara untuk tidak memindahkan senjata ketika mereka menilai, sesuai dengan prosedur nasional yang berlaku dan kewajiban dan piawaian antarabangsa, bahawa ada risiko yang jelas bahawa senjata tersebut dapat digunakan dalam fasilitasi pelanggaran serius atau penyalahgunaan undang-undang hak asasi manusia antarabangsa atau pelanggaran serius undang-undang kemanusiaan antarabangsa.”

UNHRC memulakan sesi khasnya pada pukul 10 pagi waktu Geneva, di mana ia bertemu, dan berakhir lebih dari lapan jam kemudian.

Puluhan wakil mengambil tempat, Amerika Syarikat bukan anggota UNHRC tetapi terlibat sebagai pemerhati. Negara itu tidak hadir dalam prosiding.

The Jerusalem Post, akhbar perdana Israel melaporkan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu menyatakan keputusan itu sebagai memalukan.

“Keputusan memalukan hari ini adalah contoh lain dari obsesi anti-Israel yang terang-terangan dari Majlis Hak Asasi Manusia PBB,” katanya.-SM

(Visited 96 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button