Ekonomi

PAT SNS Network Technology catat kenaikan 35.5 peratus

KUALA LUMPUR 13 Dis – SNS Network Technology Berhad mencatatkan kenaikan untung selepas cukai (PAT) sebanyak 35.5 peratus kepada RM11.94 juta bagi suku ketiga bagi tahun kewangan berakhir 31 Januari 2023 berbanding sebanyak RM8.81 juta pada suku sebelumnya.

Kumpulan mencatatkan perolehan yang meningkat 17.5 peratus kepada RM348.84 juta pada tempoh tersebut berbanding RM296.93 juta pada tempoh sama tahun lalu.

Kumpulan itu mencatatkan untung kasar sebanyak 25.7 peratus kepada RM29.44 juta berbanding RM23.43 juta pada suku kedua 2023 manakala keuntungan sebelum cukai (PBT) meningkat 29.9 peratus kepada RM15.28 juta berbanding RM11.76 juta tahun sebelumnya.

Tiada angka perbandingan bagi asas tahun ke tahun kerana SNS telah disenaraikan di Pasaran ACE Bursa Malaysia pada 2 September 2022.

Pengarah Urusan SNS, Ko Yun Hung berkata, pertumbuhan berterusan dalam pendapatan dan keuntungan serta margin yang disokong oleh permintaan yang semakin meningkat dalam industri ICT oleh sektor komersial berikutan inisiatif transformasi digital pasaran serta pelaksanaan inisiatif ICT kerajaan sebagai sebahagian daripada usaha pendigitalan di sekolah.


Beliau berkata, semakin banyak organisasi akan terus menyemai teknologi digital ke dalam setiap proses dan fungsi untuk meningkatkan produktiviti.

“Dengan inisiatif pendigitalan kerajaan, kami melaksanakan projek-projek yang dijamin di bawah PerantiSiswa Keluarga Malaysia, iaitu program merapatkan jurang digital dan meningkatkan pengalaman pembelajaran dalam kalangan pelajar institusi pengajian tinggi daripada kumpulan B40.

“Di samping itu, Kumpulan kami sangat fokus untuk mengembangkan perkhidmatan berasaskan langganan peranti-sebagai-perkhidmatan (“DaaS”) seperti yang kami umumkan sebelum penyenaraian kami memandangkan pertumbuhan dalam pasaran DaaS domestik, yang menyaksikan CAGR sebanyak 39.04 peratus dari 2018, apabila pasaran bernilai RM139.95 juta hingga 2021, apabila pasaran bernilai RM376.17 juta,” katanya.

Beliau berkata, kumpulan itu berada dalam kedudukan tunai yang kukuh pada RM89.24 juta dan pihaknya bersedia untuk berkembang melalui saluran dalam talian, fizikal dan komersial yang menawarkan produk, perkhidmatan dan penyelesaian.

Katanya, pertumbuhan dan kekuatan kumpulan juga disokong oleh JOI, jenama peranti dan penyelesaian dalaman kami yang memenuhi keperluan khalayak pelajar yang semakin meningkat yang membolehkan mereka mengakses alat pendidikan dan pembelajaran dalam talian untuk persekitaran hibrid.

“Kami juga terus mendapatkan lebih banyak projek DaaS daripada sektor kerajaan dan swasta di semua industri,” katanya.

(Visited 35 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button