Sukan

Pasukan wanita Malaysia kuasai siri kelayakan UniPin MY/SG 2022

MASA depan esports Malaysia kelihatan menjanjikan terutamanya untuk pemain wanita. Sebagai Pemboleh Hiburan Digital yang terkemuka untuk permainan dalam talian dan produk digital di seluruh dunia, UniPin memberi lebih banyak peluang kepada pemain wanita Malaysia untuk mendapat kejayaan di rantau Asia Tenggara, khususnya melalui pertandingan Unipin Ladies Series MYSG.

Setelah meningkatkan kumpulan hadiah kepada RM7500 musim ini, UniPin baru-baru ini menamatkan kelayakannya dengan penyertaan menakjubkan 19 pasukan semua wanita dari Malaysia dan Singapura.

Mendominasi lapan tempat teratas untuk mara ke playoff musim biasa ialah lima pasukan Malaysia; Rose Ophelia, pemenang tempat kedua dari kejohanan sebelumnya, HomeGirls, Red Roses, Madness Aubrey dan Revolta Siren dengan tiga pasukan dari Singapura, Forsaken Odyssey, Reborn dan GGFE SG.

Setiap pasukan terdiri daripada lima pemain dan enam pasukan teratas dari fasa musim biasa kemudiannya akan mara ke peringkat kalah mati terakhir.

Menurut Luna, seorang pemain Malaysia yang gemar, “Saya berpendapat bahawa perkembangan wanita dalam sukan adalah menakjubkan kerana lebih ramai wanita berminat untuk menyertainya. Kami mempunyai beberapa pemain wanita yang cemerlang di Malaysia dan kami sepatutnya layak untuk mendapat tempat dalam arena sukan untuk mempamerkan potensi sebenar kami.


Sama seperti sukan lain, permainan esports boleh menjadi kerjaya yang berdaya maju untuk seseorang selagi mereka mempunyai cita-cita dan konsisten dengan tujuan menjadikannya berjaya.

esports kini telah berkembang menjadi  industri global yang menjana pendapatan. Penonton yang semakin meningkat, perhatian media dan bilangan pelabur memacu industri ke hadapan, bersama-sama dengan teknologi yang meluas dan trend pengalaman oleh milenium di seluruh dunia.

“Ini adalah pertandingan wanita kedua kami dan kami gembira melihat begitu banyak pasukan Malaysia mendominasi dalam pusingan kelayakan.

“Siri Wanita UniPin mencipta platform untuk pemain wanita meraikan daya saingan sukan, serta membina keyakinan mereka dalam suasana persaingan.

“Dengan menyediakan platform untuk pemain wanita di mana mereka berasa selesa untuk bersaing, kami percaya akan menggalakkan mereka untuk beraksi lebih baik di medan pertempuran yang lebih besar di mana pemenang setiap negara boleh mewakili negara mereka untuk Kejohanan Serantau di UniPin SEACA tahunan,” komen Deborah Imanuella , Naib Presiden Kanan Komuniti UniPin.

Pada Sukan SEA 2019, esports, buat pertama kalinya, menjadi sukan pingat rasmi. Walaupun China, Jepun, Korea dan AS dianggap sebagai perintis sukan esport, laporan telah menunjukkan bahawa negara Asia Tenggara yang berkembang pesat dengan bilangan pemain ialah Vietnam, Thailand, Filipina, Indonesia, Malaysia dan Singapura.

Kejohanan itu akan diadakan secara dalam talian, distrim di saluran YouTube UniPin, halaman FB di https://www.facebook.com/OfficialUniPinMalaysia/ dan TikTok https://www.tiktok.com/@unipingamingmy. Semua perlawanan UniPin Ladies Series MYSG 2022 boleh diakses melalui www.youtube.com/UniPinGaming. Maklumat lanjut dan maklumat boleh diakses di www.seaca.gg atau Instagram @unipin_malaysia, @unipincommunity, dan @unipinladiesseries.

Siri Wanita UniPin MYSG 2022 disokong oleh Boost, cabang teknologi kewangan Axiata melalui Game Connect, penyelesaian tapak permainan sehenti, sebagai Kedai Permainan Rasmi. Boost's Game Connect memautkan penerbit permainan kepada lebih 20 juta pemain Malaysia, memberikan mereka penyelesaian sepenuhnya untuk keperluan permainan mereka.

“Dengan kerjasama Unipin, Boost Game Connect menawarkan pelbagai tajuk permainan teratas. Perkongsian ini seterusnya membina daripada itu dengan membenarkan kami melibatkan komuniti permainan dengan lebih baik.

“Boost teruja untuk menjadi rakan kongsi Kejohanan Siri Wanita Unipin kerana kami berharap ini akan menggalakkan lebih ramai wanita untuk menjadi sebahagian daripada komuniti permainan yang inklusif dan pelbagai,” ulas Raja Mansukhani, Ketua Pegawai Eksekutif Boost Connect.

Kejohanan itu turut diperjuangkan oleh TikTok, rakan kongsi penstriman rasmi serta Rangkaian eGG, mStar dan Tech Storm, sebagai rakan kongsi media sokongan, yang berkongsi nilai dan misi mempromosikan  keterangkuman dan kepelbagaian dalam industri e-sukan.

UniPin telah memudahkan pemain di rantau Asia Tenggara untuk akses tambah nilai yang lebih mudah dan menganjurkan beberapa kejohanan wanita sahaja yang berjaya di pelbagai negara Asia Tenggara.- SM

(Visited 39 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button