Nasional

Pasukan penyelamat gali lebih dalam untuk mengesan 7 lagi mangsa

Pasukan mencari dan menyelamat akan menggali lebih dalam ke dalam tanah untuk mengesan saki baki mangsa selepas mangsa ke-25 ditemui tertimbus di bawah serpihan sedalam 17m di Sektor C (Tepi Sungai) malam tadi di tapak perkhemahan Father’s Organic Farm, Gohtong Jaya, dekat sini.

Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor Hafisham Mohd Noor berkata lebih ramai mangsa boleh tertimbus di bawah persekitaran tapak.

“Sebelum ni kita dah korek 7 hingga 8 meter, rupanya mayat mangsa ada di bawah lagi .

Oleh itu, hari ini kemungkinan besar kami akan menggali lebih dalam ke dalam serpihan dan berharap dapat mencari mangsa lain,” katanya pada sidang media di sini.

Hafisham berkata operasi mencari dan menyelamat hari ini melibatkan 106 anggota daripada pelbagai agensi akan dilaksanakan dengan berhati-hati, dengan mengambil kira keadaan tanah lembut di kawasan operasi.


“Pencarian akan dilakukan di Sektor C (Tepi Sungai), Sektor A (Hillview) dan Sektor B (Farmview) tetapi kami akan lebih fokus kepada Sektor C.

“Kita juga akan mengehadkan bilangan kakitangan yang dibenarkan masuk ke kawasan itu kerana keadaan tanah yang basah dan berlumpur yang menyebabkan jengkaut tersangkut di dalam tanah liat.

“Pasukan kami terpaksa menebang pokok dan meletakkannya di atas permukaan tanah untuk meneruskan kerja-kerja penggalian,” katanya.

Ditanya sama ada pencarian masih diteruskan sekiranya mangsa yang hilang tidak ditemui selepas tempoh tertentu, Hafisham berkata perkara itu akan dibincangkan dengan semua pihak yang terlibat termasuk polis.

Beliau berkata prosedur operasi standard (SOP) mana-mana operasi untuk orang hilang biasanya akan berlangsung selama tujuh hari.

Kejadian tanah runtuh yang berlaku pada 2.42 pagi Jumaat lalu itu telah meragut 26 nyawa setakat ini, manakala tujuh mangsa masih hilang.

Dilaporkan 94 orang terlibat dalam tragedi itu.

Operasi mencari dan menyelamat mangsa yang tinggal disambung semula pada jam 8 pagi selepas ia digantung lewat malam tadi.

 

(Visited 47 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button