Ekonomi

Pasar raya mula mengenakan had pembelian minyak masak

KUALA LUMPUR: Sebilangan besar pasar raya di Lembah Klang telah mula mengehadkan pembelian minyak masak botol kepada tiga sekeluarga.

Seorang jurujual di sebuah pasar raya Ampang, yang hanya mahu dikenali sebagai Anis, berkata dia diminta memantau pelanggan bagi mengelak mereka membeli melebihi had yang dibenarkan.

“Kami telah diberitahu oleh pihak pengurusan bahawa ini juga mengikut arahan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) untuk mengelak pembelian panik.

“Setakat ini, semua pelanggan mematuhi notis itu,” katanya.

Ditanya minyak masak polibeg satu kilo, dia jawab stok banyak.


“Setiap kali kehabisan di rak, kami boleh menyimpannya semula,” katanya.

Perkara yang sama diperhatikan di sebuah pasar raya di Bangsar. Seorang pekerja yang hanya mahu dikenali sebagai Ahmad berkata, ramai pelanggan memilih pilihan polibeg kerana harganya lebih murah RM2.50 sekilo berbanding yang lain RM12 sekilo.

“Notis sekatan itu diletakkan bagi memastikan stok mencukupi untuk semua pelanggan,” katanya.

Seorang penjual ‘goreng pisang’, Hapsah Ali, 40, berkata, dia lebih gemar menggunakan minyak masak polibeg dan menyuarakan kebimbangan mengenai ketersediaannya selepas 1 Julai.

“Pasti akan ada permintaan yang besar daripada pembeli. Beberapa kedai sudah mula mengehadkan jualan kepada tiga peket bagi setiap pelanggan.

“Mungkin terdapat sekatan lanjutan yang dikenakan bulan depan,” katanya.

Walaupun kerajaan berkata akan mengekalkan subsidi minyak masak 1kg dalam polibeg, ia bagaimanapun akan menghapuskan subsidi minyak masak botol mulai 1 Julai.

Ini bagi memastikan bekalan barangan makanan di pasaran akan lebih stabil dalam jangka masa panjang dan seterusnya menstabilkan harga.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata barangan bersubsidi bertujuan membantu isi rumah berpendapatan rendah untuk kegunaan domestik, namun didapati disalahgunakan oleh penggunaan industri dan komersial serta aktiviti penyeludupan.

 

(Visited 176 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button