Ekonomi

Pas tanpa had AirAsia pacu pemulihan pelancongan domestik

AirAsia akan melancarkan pas tanpa had baharu untuk memacu dan merancakkan kembali pelancongan domestik negara bagi menyokong usaha kerajaan, susulan kebenaran bagi perjalanan domestik di Malaysia berkuat kuasa hari ini.

Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Malaysia, Riad Asmat berkata, pas tanpa had Cuti-Cuti Malaysia yang berharga RM399 bersih, tersedia untuk semua Ahli AirAsia BIG di Malaysia untuk pembelian di airasia.com/deals atau aplikasi mudah alih syarikat penerbangan itu  (di bawah pautan Deals) mulai 11 hingga 13 Jun, 2020 .

“Beli sekarang dan buatlah perjalanan pada bila-bila masa bermula 25 Jun, 2020 hingga 31 Mac, 2021,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata tawaran itu melibatkan 16 destinasi menarik di Malaysia iaitu Alor Setar, Langkawi, Pulau Pinang, Ipoh, Johor Bahru, Kuala Lumpur, Kota Bharu, Kuala Terengganu, Kuching, Miri, Bintulu, Sibu, Kota Kinabalu, Sandakan, Tawau dan Labuan.

“Kami menyambut baik pembukaan semula perjalanan domestik menerusi pengumuman Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) oleh kerajaan baru-baru ini dengan insentif seperti pelepasan cukai pendapatan sebanyak RM1,000 untuk perbelanjaan pelancongan domestik sehingga Disember 2021,” katanya.

Sementara itu, bagi mencapai objektif itu, beliau berkata, syarikat penerbangan itu berharap untuk bekerjasama dengan semua pihak dalam industri pelancongan daripada pengusaha hotel sehingga ejen pelancongan.

“Bagi AirAsia, pas tanpa had ini adalah tawaran utama kami kepada para tetamu untuk menebus penerbangan tanpa had dalam rangkaian domestik kami ke 16 destinasi.

“Dengan melakukan perjalanan domestik, kita bukan sahaja dapat menyokong masyarakat setempat, malah menyumbang kepada pembangunan ekonomi negara. Semasa melakukan perjalanan, kami meminta kerjasama tetamu kami untuk mengamalkan kebersihan diri yang tinggi dan memakai pelitup muka,” katanya.

Beliau berkata, penerbangan yang ditebus dengan pas tanpa had itu tertakluk kepada cukai dan yuran kerajaan, perkhidmatan tambahan dan caj-caj lain yang berkenaan manakala tempahan penerbangan mestilah dibuat sekurang-kurangnya 14 hari sebelum waktu perlepasan serta terdapat tempoh embargo dan terma dan syarat lain yang dikenakan.

Untuk berita terkini, aktiviti dan promosi mengenainya layari AirAsia di Twitter (twitter.com/AirAsia),  Facebook (facebook.com/AirAsia) dan Instagram (instagram.com/AirAsia). – BERNAMA

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button