Politik

Pas serah tiga nama sebagai calon PRK Nenggiri

PAS Gua Musang telah mengemukakan tiga nama kepada pucuk pimpinan negeri untuk dipertimbangkan sebagai calon bagi pilihan raya kecil (PRK)  Dewan Undangan Negeri (DUN) Nenggiri di Kelantan pada 17 Ogos ini.

Ketuanya, Azman Ahmad berkata, calon yang dicadangkan adalah rakyat tempatan dan sebahagian daripada kepimpinan parti di kawasan itu.

“Kami masih berharap calon kami akan dipilih kerana berdasarkan maklum balas, pengundi tidak lagi mahu menyokong Bersatu,” katanya seperti dipetik dari FMT.

Azman sebelum ini menyuarakan harapan agar Bersatu membenarkan PAS bertanding di kerusi itu, dengan alasan bimbang dalam kalangan pengundi bahawa wakil rakyat mungkin bertukar parti jika calon Bersatu diletakkan.

Beliau berkata, penyandang kerusi Nenggiri, Azizi Abu Naim, telah menjejaskan keyakinan pengundi dengan mengisytiharkan sokongannya kepada pentadbiran Perdana Menteri Anwar Ibrahim.

Bagaimanapun, Ketua Bersatu Kelantan, Datuk Kamaruddin Nor berkata Pas bahagian perlu memaklumkan secara rasmi kepada pucuk pimpinan Perikatan Nasional (PN) jika mahu bertanding di kerusi Nenggiri.

Sementara itu, Azman berkata logo Pas lebih sesuai digunakan di Kelantan, kerana orang ramai lebih berminat dengan “lambang bulan” parti daripada logo PN.

“Pada pendapat saya, penggunaan lambang bulan lebih sesuai di Gua Musang kerana apabila penduduk di sini melihat logo bulan, ia serta-merta menaikkan semangat mereka,” katanya.

“Dengan logo PN, mereka tidak merasakan keseronokan yang sama,” katanya.

Ketua Penerangan Bersatu, Razali Idris telah mencadangkan bahawa sudah tiba masanya untuk menggunakan logo PN bermula dengan PRK Nenggiri, berkata, orang ramai sudah biasa dengan komponen gabungan itu.

Pada pilihan raya umum lalu, PN yang menggunakan kain rentang Pas memenangi 43 kerusi DUN di Kelantan manakala gabungan Barisan Harapan-Pakatan Harapan berjaya memperoleh hanya dua kerusi: Galas dan Kota Lama. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button