Berita

Pas ditegur tidak jaga adab dengan istana

Anggota Dewan Negara Perak (Majlis Penasihat Raja) Datuk Seri Mohd Annuar Zaini menegur Pas setelah portal berita parti itu Harakahdaily didakwa menunjukkan rasa tidak hormat kepada Sultan Perak Sultan Nazrin Muizzuddin Shah.

Dia mengatakan bahawa dia telah mengeluarkan beberapa kenyataan melalui Facebook mengenai perlunya Pas menunjukkan rasa hormat kepada Sultan Perak.

Dia mengatakan bahawa catatan Facebooknya adalah kritikan tentang bagaimana portal berita itu tidak mematuhi protokol istana yang mesti dihormati oleh media ketika ia melibatkan laporan berita yang menyentuh Sutan Perak.

“Saya akan bersuara menentang mana-mana individu atau pihak yang tidak menghormati istana.

“Harakahdaily berulang kali tidak mengikut protokol etika media ketika melaporkan berita mengenai Sultan Nazrin Shah.


“Namun, saya gembira kerana Harakahdaily telah menyedari kesalahannya dan telah memperbaikinya. Saya harap mereka mendapat pelajaran dari ini dan tidak akan mengulangi kesalahan seperti itu di masa depan, ”kata Annuar.

Annuar menyiarkan kenyataan yang mengatakan ketua pengarang Harakahdaily harus “belajar untuk bersikap sopan santun” dan tidak meletakkan foto Sultan Nazrin pada kedudukan yang sama dengan foto orang lain.

“Nasihat saya kepada ketua editor Harakahdaily: belajarlah bersikap bijaksana ketika menegakkan adat istiadat negara dengan institusi kerajaan dan kesultanan. Ketika hendak meletakkan gambar, jangan letakkan gambar seorang anggota dewan undangan negeri bersama dengan gambar seorang Raja seolah-olah kedua-duanya mempunyai status yang serupa, ”tulis Annuar.

Pada hari Rabu, Harakahdaily didakwa meletakkan gambar-gambar Sultan Nazrin dan Setiausaha Agung Pas, Datuk Takiyuddin Hassan bersebelahan ketika menyiarkan laporan berita bahawa Pas selalu menjunjung tinggi institusi Raja-raja Melayu.

Pada hari Jumaat, portal itu sekali lagi meletakkan gambar Sultan Nazrin dan pesuruhjaya Pas Perak, Razman Zakaria, bersebelahan dengan artikel mengenai permintaan maaf Razman kerana tidak menghadiri pertemuan dengan Raja semasa krisis politik negeri.

Krisis pada 4 Disember tercetus setelah Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu disingkirkan dari jawatan menteri besar ketika dia kehilangan suara keyakinan di DUN.

Harakahdaily sejak itu mengeluarkan gambar Takiyuddin dan Razman dan meminta maaf kepada istana kerana tidak mematuhi protokol kerajaan.

Razman dipanggil mengadap Sultan Nazrin di Istana Kinta pada 8 Disember tetapi tidak hadir kerana arahan pucuk pimpinan parti untuk membatalkannya.

Bagaimanapun, Razman yang merupakan ADUN Gunung Semanggol, Mohd Akmal Kamaruddin Selama dan Adun Kubu Gajah, Khalil Yahya kemudian meminta maaf kepada Sultan Nazrin kerana kekhilafan itu.

Razman berkata, surat rasmi akan dihantar kepada Yang Mulia.

(Visited 404 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button