Politik

Pas ada pelan lain jika UMNO, Bersatu gagal capai penyelesaian

PAS akan terus mencuba menjadi orang tengah antara UMNO dan Bersatu dalam menghadapi Pilihanraya Umum Ke-15 (PRU15).

Namun, Timbalan Presidennya, Seri Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, jika dua parti itu gagal mencapai kesepakatan Pas mempunyai rancangan lain.

“(Dalam Islam) jika kami melihat dua kumpulan berselisih faham, kamu bantu mereka berdamai.

“Jika dilihat, ia lebih sensitif antara Pas dan UMNO — 60 tahun — berbanding Bersatu, sebahagian daripada Bersatu adalah pemimpin Umno.

“Bagi kami, ia adalah beberapa isu kecil dan kami akan cuba menyelesaikannya. Jika kita tidak dapat memperbaikinya, kita ada rancangan lain,” kata Tuan Ibrahim kepada pemberita semasa sidang media di bangunan Parlimen.


Pada 2 September lalu, Dewan Ulama Pas meluluskan usul untuk menyatukan ummah melalui kerjasama dengan UMNO dan Bersatu serta menolak sebarang bentuk pakatan pilihan raya dengan Pakatan Harapan pada PRU15.

Pas adalah sebahagian daripada gabungan Perikatan Nasional yang ditubuhkan pada awal 2020 dengan Bersatu — serpihan UMNO berikutan pemecatan Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 2015 — dan tiga lagi parti berbilang kaum.

Pada masa sama, Pas berada dalam tahaluf siyasi dengan UMNO dipanggil Muafakat Nasional (MN), yang ditubuhkan pada 2019 selepas kedua-dua parti itu tewas pada pilihan raya umum ke-14.

Ketika ditanya mengenai tiga syarat yang ditetapkan UMNO untuk Pas berhubung sebarang rundingan lanjut pada PRU15, Tuan Ibrahim menolak laporan yang mencadangkan sedemikian.

“Dalam kenyataan rasminya (Ahmad Zahid), tiga syarat itu tidak disebut.

“Sekiranya benar terdapat tiga syarat, ia akan dicerminkan dalam kenyataan rasmi beliau,” katanya.

Pada Ahad, Bernama melaporkan Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sebagai berkata beliau telah menetapkan tiga syarat kepada Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang ketika mereka bertemu baru-baru ini.

Walaupun Ahmad Zahid tidak menyebut tiga syarat itu, beliau dilaporkan berkata Pas sedar akan syarat itu, dan hanya apabila mereka memenuhi syarat tersebut, barulah rundingan boleh diteruskan.

Ahmad Zahid menambah bahawa kerjasama antara UMNO dan Pas pada PRU15 akan kekal “status quo” jika tiada keputusan rasmi oleh Pas mengenai perkara itu. – SM

(Visited 44 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button