Politik

Parti dalam PN telah bersetuju bincang pembahagian kerusi

LIMA wakil dari setiap parti komponen Perikatan Nasional terutama Barisan Nasional, PAS dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) akan dipilih untuk membincangkan pembahagian kerusi untuk pemilihan yang akan datang.

Setiausaha Agung UMNO, Tan Sri Annuar Musa berkata, isu pembahagian kerusi harus dilakukan secara dalaman untuk mengelakkan polemik.

“Kedua-dua pihak telah bersetuju untuk mempunyai dari setiap parti masing-masing bertemu dan membincangkan pembahagian kerusi.

“Yang paling penting, kita harus bersama dalam hal ini agar kita mendapat kepercayaan masyarakat,” kata Annuar semasa sidang akhbar selepas melantik 12 Majlis Perwakilan Penduduk Wilayah Persekutuan di Menara DBKL hari ini.

Menurut Annuar semua pihak mempunyai formula masing-masing mengenai pembahagian kerusi namun ia tetap dibincangkan oleh semua pihak dalam Perikatan Nasional.


“Yang paling penting, kita semua menyokong Perdana Menteri kita Tan Sri Muhyiddin Yassin,” kata Annuar.

Mengenai bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad membentuk blok bebas dengan Parti Warisan Sabah, Anuar mengatakan ia adalah lebih baik kerana ia bermaksud Dr Mahathir tidak menyokong pembangkang.

“Ini bermakna masih ada ruang untuk kita bekerjasama,” kata Annuar.-SM

(Visited 37 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button