Politik

No Anwar No DAP, PBBM tumpang semangkuk – Puad

Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO, Datuk Dr. Mohd. Puad Zarkashi berkata, slogan “No Anwar No DAP” digunakan oleh beberapa pemimpin yang berjawatan kerana tidak mahu kerajaan Perikatan Nasional (PN) tumbang.

Justeru beliau mempersoal apakah mereka ini nasionalis dan agamawan tulin?

“Biar ahli dan rakyat menilai sama ada mereka hipokrit atau tulin. Maaf, kalau kritikan ini keras dan pedas. Tetapi saya tidak mohu menoleh ke belakang. Saya tidak apologatik dan takut dikecam

Nak marah marahlah.

“Saya yakin masih ramai yang bersetuju dengan saya tetapi mereka simpan di dalam hati,” katanya dalam hantara Facebook miliknya.

Pemimpin PPBM, katanya, hanya tumpang semangkuk guna slogan “No Anwar No DAP” untuk serang UMNO.

“Sejujurnya mereka takut dan rasa terancam jika wujud kerjasama itu.

“Benar, No Anwar No DAP adalah keputusan MKT UMNO. Annuar Musa guna slogan ini untuk pertahan PN. Sebagai ahli MKT, saya pula tidak mahu UMNO terlalu rigid.

“Ia bukan soal membentuk satu gabungan baru. Ini hanya kerjasama politik. Seperti PH sokong usul UMNO di Perak. Tidak salah. UMNO pun bukan ahli PN. MN juga belum daftar,” katanya.

“Kita harus terbuka dengan kerjasama politik. DAP dan PKR pernah sokong usul tergempar UMNO dalam Parlimen bila membantah serangan Israel di Palestin.

“Tidak dinafikan ada akar umbi UMNO yang keliru. Tetapi mereka juga keliru bila ada pemimpin UMNO yang berunding dengan Tun M dan Azmin tanpa pengetahuan MKT.

“Dulu, siapa terfikir PAS bergabung dengan DAP. Siapa terfikir Muslimat PAS julang bendera Roket semasa PRU dan PRK.

Siapa terfikir Mahathir dan Muhyiddin bergabung dengan DAP untuk menjatuhkan UMNO?” soalnya.

Oleh itu, katanya, wajarkah mereka dianggap pengkhianat kepada orang Melayu dan Islam kerana menjatuhkan kerajaan Melayu dengan bantuan Anwar dan DAP.

Sebab itu, katanya, slogan no Anwar no DAP tidak semestinya relevan sepanjang masa.

“Senario berubah, orang berubah. Pemikiran politik lagi cepat berubah.

Lim Chong Eu dipecat daripada DAP kerana terlalu cauvinis. Tetapi bila dia membentuk kerajaan campuran di Pulau Pinang bersama BN, dia dilihat sebagai tokoh moderate.

“Maka jika perlu, apa salahnya kerajaan perpaduan bermula di Perak. UMNO mesti berani mempeloporinya demi kelansungan rakyat. Kenapa mesti takut,” katanya.

UMNO, ujar beliau, luas pengalaman berpuluh tahun mentadbir negara dengan suhu perkauman yang sentiasa tinggi. Rusuhan kaum 1969 adalah pengajaran terbaik.

“Tetapi dengan formula BN 1974, peristiwa itu tidak berulang walaupun sentiasa panas. Bahkan MCA dan MIC ada kalanya lebih keras membangkitkan isu kaum.

“Maka apakah dengan pengalaman itu tiba tiba UMNO rasa takut dan lekeh untuk urus kerjasama dengan sesiapa hatta DAP. Yang penting kemampuan, kebijaksanaan, ketegasan, konsensus dan kejujuran politik.

“Justeru UMNO Perak wajar diberi peluang bentuk kerajaan perpaduan tanpa perlu gabungan parti politik yang rigid. Ia pembuka jalan,” katanya.

(Visited 1,011 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button