Jenayah

Nicky Liow mengaku tidak bersalah atas pertuduhan pengubahan wang haram RM36 juta

BEKAS buruan Nicky Liow mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen hari ini atas 26 pertuduhan pengubahan wang haram berjumlah RM36 juta.

Ahli perniagaan berusia 34 tahun itu yang berpakaian seluar jeans hitam dan kemeja-t lengan panjang, membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibacakan kepadanya dalam bahasa Mandarin di hadapan Hakim Helina Sulaiman.

Liow yang didakwa sebagai ketua kumpulan penjenayah terancang, menyerah diri kepada polis semalam selepas melarikan diri selama setahun.

Dia didakwa melakukan pengubahan wang haram RM36 juta daripada pelbagai transaksi yang berlaku di beberapa bank di Bandar Puteri Puchong dan Ampang.

Kesemua kesalahan itu didakwa dilakukan antara 2016 dan 2021.


Pertuduhan didakwa mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001.

Liow berdepan hukuman penjara tidak melebihi 15 tahun dan boleh didenda tidak kurang lima kali ganda jumlah atau nilai hasil daripada aktiviti yang menyalahi undang-undang, atau RM5 juta, yang mana lebih tinggi, jika didapati bersalah.

Mahkamah membenarkan dia diikat jamin RM1 juta dengan dua penjamin. Hakim membenarkan ikat jamin itu dibayar dalam dua ansuran, dengan yang terakhir akan dibayar esok.

Dia juga diarah menyerahkan pasportnya dan melaporkan kepada jabatan siasatan jenayah komersial dua kali sebulan.

Mahkamah menetapkan 26 Mei ini untuk sebutan semula kes.

Pendakwaan diketuai Timbalan Pendakwa Raya SPRM Rozaliana Zakaria dan Syafinas Shabudin. Liow diwakili peguam Rajpal Singh.

Liow menyerahkan diri kepada jabatan siasatan jenayah komersial Bukit Aman semalam selepas melarikan diri daripada pukat polis terhadap sindiket penipuan Macau yang didakwanya tahun lepas.

Tindakan keras itu membawa kepada penahanan berpuluh-puluh orang yang didakwa ahli kumpulan itu.

Dua pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dan sekurang-kurangnya sembilan pegawai polis yang dikatakan bersekongkol dengan Liow turut ditahan tetapi kemudian dibebaskan dengan ikat jamin. – SM

(Visited 54 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button