Ekonomi

NGO mahu kerajaan membenarkan pengeluaran KWSP selanjutnya

KUALA LUMPUR: Sebuah badan bukan kerajaan (NGO) menggesa kerajaan mempertimbangkan untuk membenarkan pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang terjejas akibat pandemik Covid-19 dan banjir baru-baru ini mengeluarkan RM10,000 secara one-off daripada mereka. dana persaraan buat kali terakhir.

Ini walaupun terdapat kebimbangan yang dibangkitkan oleh beberapa pihak termasuk ahli ekonomi dan Kesatuan Kebangsaan Pekerja Bank bahawa langkah sedemikian akan mengurangkan simpanan persaraan dalam kalangan pencarum, seterusnya menjejaskan kehidupan mereka semasa persaraan.

Khairul Anuar Othman dari Pertubuhan Aktivis Rakyat Malaysia (ProRakyat) menyifatkan gesaan membenarkan pencarum KWSP mengeluarkan RM10,000 atau apa sahaja jumlah berdasarkan baki dalam dana persaraan mereka buat kali terakhir sebagai penyelesaian jangka pendek untuk meringankan beban rakyat. bebanan semasa terdesak ini.

“Kita akui KWSP adalah satu bentuk simpanan bagi memenuhi keperluan dalam kalangan pencarum semasa bersara.

“Bagaimanapun, gesaan untuk membenarkan pencarum mengeluarkan RM10,000 secara one-off adalah penyelesaian jangka pendek yang boleh membantu rakyat yang aliran tunai terjejas akibat wabak dan banjir baru-baru ini.


“Ada mereka yang bakal memulakan pekerjaan baharu selepas kehilangan pekerjaan sebelum ini berikutan pelaksanaan pelbagai peringkat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang memerlukan sedikit modal.

“Ada juga pencarum yang terbeban dengan pinjaman bank yang perlu diselesaikan,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Meminta mereka ini memohon pinjaman lain daripada institusi kewangan atau Tabung Ekonomi Kumpulan Usahawan Nasional (Tekun), kata Khairul, bukanlah penyelesaian terbaik dalam tempoh sukar ini.

“Pengeluaran daripada KWSP telah terbukti membantu pemulihan ekonomi negara.

“Ini kerana pemulihan aliran tunai kepada pencarum akan membantu mereka membeli barangan keperluan, membayar hutang, menyelesaikan bil bulanan serta menyara anak-anak yang masih bersekolah,” kata Khairul yang juga menganggur akibat pelaksanaan langkah-langkah pencegahan Covid-19.

Tambahnya, kumpulan itu pada mulanya mahu menyerahkan satu lagi memorandum berhubung pengakuan mereka kepada Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Istana Negara di sini Jumaat ini tetapi memutuskan untuk tidak melakukannya.

Mereka bagaimanapun mengemukakan pengisytiharan mengenai perkara itu kepada pihak istana yang diterima pada 22 Disember.

“Saya harap Perdana Menteri (Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob) dan Menteri Kewangan (Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz) akan mendengar kesusahan kami dan membantu kami,” katanya.

Farhan Jailani, 38, yang hadir pada sidang media itu mendakwa ramai pencarum yang meminta pengeluaran sekali sahaja daripada dana KWSP mereka adalah mereka yang berumur 30 tahun ke atas dengan baki minimum RM30,000 dalam dana persaraan.

“Daripada tinjauan dan maklum balas yang kami terima di media sosial, kebanyakan pencarum yang meminta pengeluaran sekali sahaja adalah mereka yang berumur 30 tahun ke atas dan mereka mempunyai sekurang-kurangnya RM30,000 dan ke atas dalam simpanan KWSP mereka,” kata Farhan dari Johor.

Azmi Jaffar, 38, dari Sandakan di Sabah bimbang pencarum akan beralih kepada “Ah Long” jika kerajaan enggan menyahut saranan mereka untuk membuat pengeluaran sekali sahaja daripada simpanan KWSP mereka.

Keadaan sebegitu, kata Azmi, bukan sahaja membebankan orang ramai malah menimbulkan masalah lain dalam masyarakat.

“Ramai rakan saya di Sabah masih terkial-kial akibat pandemik Covid-19. Dan ramai daripada mereka berada dalam industri pelancongan yang masih belum pulih sepenuhnya.

“Saya cuba bersungguh-sungguh untuk meminta mereka tidak berpaling kepada Ah Long jika keadaan berterusan. Sebab itu saya hadir pada sidang media ini di sini hari ini dengan harapan kerajaan mendengar kesusahan kita,” katanya.

 

 

(Visited 179 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button