Nasional

NGO bantu bina dua bilik pengasingan Covid-19 di Hospital Beluran

KINI orang ramai terpaksa kembali berkurung di rumah masing-masing ketika negara berhadapan dengan gelombang ketiga wabak  Covid-19. Namun keadaan di Sabah kelihatan lebih buruk.

Itu tidak menghalang seorang suri rumah untuk keluar berbakti bersama sekumpulan sukarelawan bagi menyediakan dua bilik pengasingan untuk pesakit Covid-19 yang sangat diperlukan di hospital di tempat mereka.

Lina Ramsah, 39, adalah pengasas Beluran Hope, sebuah organisasi bukan kerajaan (NGO), di mana dia juga merupakan sukarelawan sepenuh masa.

NGO ini bekerjasama dengan Hospital Beluran sejak 2018 dalam beberapa projek.

Yang terbaru ialah pembinaan dua bilik pengasingan di Hospital Beluran.


Bercakap kepada Free Malaysia Today, Lina berkata, bilik pengasingan ini sangat penting kerana lonjakan kes Covid-19 telah menunjukkan bahawa pesakit tempatan tidak lagi dapat dirujuk ke Hospital Sandakan kerana sudah sesak.

Tidak ada pilihan lain, bagi memastikan pesakit dapat dirawat di Hospital Beluran sendiri, NGOnya berusaha membina satu bilik pekerja untuk wanita hamil dengan Covid-19 dan satu ruang persalinan untuk jururawat.

Bilik bersalin untuk mereka yang positif Covid-19 dibina betul-betul di luar wad bersalin dengan panjang 27 meter dan tinggi 2.5 meter.

Bilik pengasingan kedua akan digunakan secara eksklusif oleh jururawat untuk persalinan peralatan pelindung diri (PPE) yang mesti mereka pakai semasa merawat pesakit Covid-19.

Ruang persalinan jururawat berada di dalam hospital dan panjangnya sembilan meter dan tinggi 3.6 meter. Lina menambah bahawa bilik-bilik ini akan dirobohkan setelah wabak itu berakhir.

“Hidup di sebuah bandar kecil penuh dengan banyak cabaran dan sangat sukar untuk mendapatkan bahan yang diperlukan untuk membina bilik pengasingan,” katanya.

Beliau juga terima kasih kerana ada bahan yang diperlukan diperolehi daripada majlis tempatan dan sebahagian yang lain diperoleh dari luar.

“Hanya empat sukarelawan yang dapat bekerja di ruang pengasingan dalam satu waktu untuk mengurangkan risiko jangkitan.

“Kami juga diminta untuk melakukan ujian swab setiap hari untuk memastikan kami tidak dijangkiti,” jelas Lina, sambil menambah bahawa SOP yang sama diperhatikan setiap kali sukarelawannya meninggalkan bandar untuk membeli bahan binaan.

“Tetapi saya dengan senang hati mengatakan bahawa bahkan kakitangan Kementerian Kesihatan di sini berminat untuk menyertai projek ini.”

Lina berharap bilik pengasingan siap pada hari Isnin.

Beluran Hope telah memberikan khidmat sukarela kepada orang ramai dan juga barisan hadapan perubatan sejak tercetusnya Covid-19 di negara ini.

Semasa Perintah Kawalan Pergerakan Mac lalu, sukarelawan NGO itu menghabiskan tiga bulan mengedarkan makanan kepada mereka yang berada di luar bandar.

Beluran Hope berharap dapat memperoleh dana dari orang ramai untuk melengkapkan ruang pengasingan baru dengan barang keperluan seperti meja, kasut plastik (Crocs variety), yang digunakan oleh pegawai perubatan.

Mereka juga sangat memerlukan dana untuk membeli topeng pembedahan, pembersih tangan, kipas angin dan bekas untuk menyimpan PPE.

Mereka yang mahu menghulurkan sumbangan  boleh berbuat demikian dengan klik di sini.

(Visited 107 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button