Luar Negara

Nasib Trump dan Amerika Syarikat lebih buruk

A.S. mencatat rekod harian lebih dari 79,000 kes baru pada hari Jumaat. Rawat inap meningkat 40 peratus dan kematian meningkat di beberapa negeri. Poland hampir mencapai kebuntuan negara.

Kenaikan coronavirus terbaru berlaku di seluruh wilayah Amerika, yang paling teruk di Midwest dan Mountain West.

Gelombang ketiga yang mengerikan ini, yang menyebabkan catatan satu hari AS sebanyak 82,154 kes baru pada hari Jumaat, berlaku kurang dari dua minggu dari Pilihan Raya Presiden, yang akan menandakan berakhirnya kempen yang dikuasai oleh pandemik dan reaksi Presiden Trump yang banyak dikritik.

Sehingga petang Jumaat, 12 negeri telah menambahkan lebih banyak kes dalam seminggu terakhir berbanding dengan wabak tujuh hari yang lain: Wisconsin, medan perang dalam pilihan raya presiden, Wyoming, Idaho, Utah, South Dakota, Montana, Arkansas, Alaska , Tennessee, Ohio, Indiana, dan Dakota Utara. Dan empat negeri menambah jumlah kematian minggu ini berbanding minggu sebelumnya: Wisconsin, Kentucky, South Dakota dan Oklahoma.

Dakota Utara mendahului negara ini dalam kes koronavirus per kapita. Rata-rata Illinois mempunyai lebih daripada 4,100 kes baru setiap hari, meningkat 85 peratus daripada purata dua minggu yang lalu. Dan Pennsylvania,  pada hari Khamis negari itu mencapai rekod baru sebanyak 2,054 kes.

Virus ini akan menjadi perhatian utama bagi para pemilih di beberapa negeri utama: di Ohio, di mana lebih banyak orang dimasukkan ke hospital daripada pada waktu lain ketika wabak ini, dan terutama Wisconsin, tempat tinggal tujuh daripada 10 kawasan metro di negara ini dengan jumlah tertinggi baru-baru ini kes. Pada hari Jumaat, Mahkamah Agung Wisconsin menyekat perintah darurat Kerajaan Tony Evers yang menyekat  25 peratus penduduknya.

Para pakar bimbang bahawa jumlah yang memerlukan rawatan di hospital hanya akan bertambah buruk jika kes terus meningkat, terutama di kawasan luar bandar di mana kemudahan perubatan kurang baik.

Memetik peningkatan kemasukan ke hospital di seluruh negeri, Jabatan Kesihatan Awam dan Alam Sekitar Colorado mengumumkan pengukuhan sekatan koronavirus di daerah tertentu, membatasi pertemuan 10 orang dari tidak lebih dari dua isi rumah yang terpisah.

Semalaman, hampir 2,500 orang dimasukkan ke hospital di Illinois, kata pegawai kesihatan, Dr. Ngozi Ezike, dalam satu sidang akhbar pada Jumaat petang. Datuk Bandar Chicago, Lori E. Lightfoot, mengumumkan perintah berkurung perniagaan yang tidak penting bermula pada pukul 10 malam.

Dalam perdebatan presiden terbaru pada hari Khamis malam, Presiden Trump menegaskan bahawa virus itu “akan hilang” ketika dia mempertahankan pengurusannya. Bekas Naib Presiden Joseph R. Biden Jr., calon Demokrat, menyerang Trump, meminta tindakanyang jauh lebih agresif untuk “musim sejuk yang gelap” bakal menjelang.

Presiden Trump dan banyak penyokong menyalahkan sekatan aktiviti perniagaan, yang sering dikenakan oleh gabenor dan datuk bandar Demokrat, memanjangkan krisis ekonomi yang awalnya disebabkan oleh virus tersebut. Tetapi pengalaman negara-negara seperti Iowa, yang baru-baru ini mencatat rekod untuk pesakit yang dirawat di hospital dengan Covid-19, menunjukkan ekonomi masih jauh dari normal bahkan di negeri-negeri yang dipimpin oleh Republikan yang hanya mengenakan sekatan perniagaan.

Iowa adalah salah satu dari segelintir negeri yang tidak pernah mengenakan perintah tinggal di rumah sepenuhnya. Restoran, teater filem, salun rambut dan bar dibenarkan dibuka semula mulai Mei, lebih awal daripada di kebanyakan negeri. Banyak perniagaan bimbang mereka tidak akan berjaya sepanjang musim sejuk tanpa lebih banyak bantuan daripada Kongres.

Menentang saranan pakar penyakit berjangkit, yang mengatakan bahawa penjarak sosial sangat penting untuk membatasi penyebaran virus, telah menghakis sokongan kepada Trump dan Gabernor Kim Reynolds di Iowa, yang merupakan kubu kuat Trump sebelum ini.

Anthony S. Fauci, pakar terkemuka mengenai penyakit berjangkit negara, sekali lagi menekankan pentingnya memakai topeng, menjauhkan diri secara sosial, mengelakkan orang ramai dan mencuci tangan dengan kerap pada hari Jumaat malam dalam penampilan di CNN.

“Ini tidak akan berputar secara spontan kecuali kita melakukan sesuatu,” katanya, sambil menambahkan, “Saya meminta masyarakat Amerika untuk memperhatikan perkara-perkara ini dengan serius.”

(Visited 360 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button