Nasional

MySejahtera ada masalah, abaikan tarikh penggalak kedua

PETALING JAYA: Kementerian Kesihatan meminta orang ramai supaya mengendahkan pemberian vaksin baharu daripada aplikasi MySejahtera sekiranya mereka sudah menerima dos penggalak Covid-19 atau berumur 17 tahun ke bawah.

Dalam satu kenyataan hari ini, kementerian berkata permohonan itu secara automatik menghantar pautan vaksin berdasarkan jenis vaksin yang dipilih individu.

“Bagaimanapun, permohonan itu kini menghadapi masalah teknikal dan sedang menghantar pautan dos penggalak kepada individu berumur 17 tahun ke bawah dan juga kepada mereka yang telah menerima suntikan penggalak mereka, meminta mereka datang untuk penggalak kedua,” katanya.

Kementerian kesihatan berkata dasar semasanya hanya mengesyorkan individu berumur 18 tahun ke atas menerima satu dos penggalak buat masa ini.

“Ibu bapa dan penjaga kanak-kanak berumur 17 tahun ke bawah, serta individu yang telah menerima suntikan penggalak mereka, harus mengabaikan pautan dos baharu. Bagi mereka yang telah menerima vaksin, sila batalkan,” katanya.


Kementerian kesihatan berkata bahawa pusat vaksinasi (PPV) telah pun dimaklumkan mengenai masalah teknikal ini dan telah diarahkan untuk menolak kemasukan mereka yang termasuk dalam kategori yang dinyatakan di atas.

“Pasukan teknikal MySejahtera sedang berusaha untuk membetulkan isu ini dan kami memohon maaf atas sebarang kesulitan yang timbul,” katanya.

Minggu lalu, kementerian kesihatan mengeluarkan kenyataan membenarkan pelantikan vaksin booster dibuat melalui aplikasi MySejahtera mulai 21 Mac.

Orang ramai boleh memilih pusat vaksinasi bersepadu pilihan mereka berserta tarikh dan masa.

Kementerian juga berkata mereka yang masih belum menerima vaksinasi lengkap atau dos penggalak, atau ibu bapa yang ingin membawa anak mereka sama ada untuk dos pertama atau kedua boleh berbuat demikian dengan membuat temujanji di pusat terpilih.

Sebagai alternatif, mereka boleh pergi ke doktor swasta yang menawarkan vaksinasi pediatrik dan dos penggalak, atau di pusat vaksinasi luar tapak.

 

(Visited 103 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button