Ekonomi

Muzammil dilantik Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Peneraju

YAYASAN Peneraju Pendidikan Bumiputera (Yayasan Peneraju), mengumumkan pelantikan Mohd Muzzammil Ismail sebagai Ketua Pegawai Eksekutif baharunya.

Yayasan itu dalam satu kenyataan menyatakan pelantikan Mohd. Muzzammil, 31, akan meneruskan kesinambungan usaha agensi itu, meningkatkan bakat golongan bumiputera dalam bidang ekonomi berpendapatan tinggi melalui pendidikan akademik, pensijilan profesional dan vokasional.

Mengulas mengenai pelantikan itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas) Datuk Seri Mohd Redzuan Md Yusof berkata beliau yakin Muzzammil akan dapat menjalankan tugas dengan baik bersama tenaga kerja yayasan tersebut.

“Pengalaman bekerja dengan pelbagai agensi kerajaan dan institusi pengajian tinggi pada masa lalu, akan dimanfaat untuk beliau memimpin Yayasan Peneraju mencapai matlamat melahirkan lebih ramai guna tenaga seperti di negara maju, daripada berintensifkan buruh kepada ekonomi bernilai tinggi,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mohd. Muzammil sebelum ini pernah berkhidmat sebagai Felo Akademik di Universiti Utara Malaysia, pegawai penyelidik di Universiti Sains Malaysia dan Universiti Malaya, termasuk berkhidmat di beberapa firma juruukur dan perancang bandar seperti Think-City Geografia dan BLT Architect.


Beliau turut terlibat dalam penerbitan lima buah buku akademik, empat jurnal artikel dan lain-lain artikel di majalah selain pernah menjadi penulis ruangan kolum di akhbar Sinar Harian, Kosmo, Utusan, The Star dan Berita Harian berkenaan pendidikan, perancangan bandar, pengurusan bencana dan politik.

Mohd. Muzzammil memiliki Ijazah Sarjana Muda Perancang Bandar dan Wilayah Universiti Sains Malaysia, Sarjana Perancang Hartanah Heriot-Watt University, United Kingdom dan kini sedang mengikuti pengajian dalam bidang Doktor Falsafah (PhD) Geografi di Durham University, United Kingdom.

Berada di bawah bidang kuasa Jabatan Perdana Menteri, Yayasan Peneraju telah merealisasikan aspirasi lebih dari 33,000 penerima faedah seluruh Malaysia melalui 261 program pembiayaannya dengan agihan peruntukan sebanyak RM716 juta dalam tempoh lapan tahun.- BERNAMA

(Visited 379 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button