Luar Negara

Muslim bantu masak makanan anggota bomba lawan kebakaran di Australia

Sekumpulan Muslim telah mengembara ke sebuah bandar yang dijilat api untuk menawarkan sokongan kepada mereka yang telah terjejas oleh kebakaran yang dahsyat.

Ahli-ahli Newport Islamic Society memasak makanan untuk anggota bomba yang keletihan bertugas di Brigade Bomba Sukarela Johnsonville pada hujung minggu.

Para anggota bomba yang berani telah bekerja tanpa mengenal penat lelah untuk memadamkan kebakaran muatkan blazes di Gippsland Timur selama seminggu terakhir.

“Adalah sangat emosi untuk melihat betapa bersungguh-sungguh. Mereka kini keletiha,” sukarelawan Lookman El Kurdi memberitahu Daily Mail Australia.

“Rasanya sangat baik sekurang-kurangnya memberi mereka makanan dan  dan menunjukkan kita sentiasa prihatin,” katanya.


El Kurdi berkata kumpulan itu berasa terdorong untuk membantu selepas melihat apa yang sedang berlaku di seluruh negara.

Kumpulan itu juga mengumpulkan lima buah trak barang-barang yang sangat diperlukan untuk disebarkan di seluruh rantau ini, selain memasak makanan bagi petugas bomba.

(Visited 237 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button