Nasional

Musa Aman tarik balik rayuan atas isu Ketua Menteri Sabah

BEKAS Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Sibuga, Tan Sri Musa Aman menarik balik rayuannya yang bahawa dia adalah Ketua Menteri Sabah yang sah selepas pilihan raya negeri ke-15 pada Mei 2018.

Adun Tamparuli, Jahid @ Noordin Jahim, yang merupakan perayu nominal, juga menarik rayuannya.

Dalam kes itu, Musa, 69, yang menjadi Ketua Menteri selama 15 tahun dari 2003, telah menyaman Yang Dipertua Sabah Tun Juhar Mahiruddin dan bekas Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal.

Peguam Firoz Hussein Ahmad Jamaluddin, yang mewakili Jahid, mereka sudah memberitahu tiga panel hakim Mahkamah Persekutuan yang dipengerusikan oleh Rohana Yusuf penarikan diri itu disebabkan oleh perubahan pemerintahan berikutan pilihan raya Sabah pada September tahun lalu.

Katanya, adalah lebih baik memberikan fokus pada keharmonian dan tidak mengganggu perjalanan pertadbiran kerajaan negeri.


Peguam Musa, Tengku Fuad Ahmad, menerima pengakuan Firoz Hussein.

Rohana, yang duduk bersama Abang Iskandar Abang Hashim dan Mohd Zawawi Salleh, kemudian mengemukakan rayuan oleh Musa dan Jahid.

Mahkamah memerintahkan Musa membayar kos RM60,000 dan Jahid RM20,000 kepada Shafie, yang diwakili oleh Cyrus Das dan Douglas T Lind.

Mahkamah tidak memerintahkan kos kepada Juhar kerana Pejabat Peguam Negara bersetuju untuk tidak membuat tuntutan setelah peguam Musa dan Jahid memberitahu mereka mengenai penarikan tersebut.

Peguam kanan negara Brendon Soh mewakili Juhar dalam prosiding itu.

Firoz Hussein sebelumnya menggesa panel hakim untuk tidak mengenakan  kos itu kerana masalah tersebut adalah berkaitan perlembagaan yang menjadi kepentingan umum.

Lind berkata, kos harus dikenakan kerana perayu hanya memberitahu mahkamah mengenai penarikan diri minggu lalu dan tidak mengemukakan sebarang surat bertulis.

Das mengatakan “perubahan situasi” telah berlaku sekitar enam bulan tetapi mereka hanya diberitahu mengenai penarikan diri baru-baru ini.

Krisis tercetus setelah Juhar mengisytiharkan Shafie sebagai Ketua Menteri pada 10 Mei 2018, hampir 48 jam setelah dia melantik semula Musa.

Jahid telah menyaman Shafie, Speaker Dewan Undangan Negeri Sabah, Syed Abas Syed Ali dan Setiausaha Perundangan, Bernard J Dalinting.

 

(Visited 251 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button