Nasional

Muhyiddin kritik tindakan perlahan kerajaan laksana syor MPN

Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN) Muhyiddin Yassin mengecam Putrajaya kerana lambat mengambil atau melaksanakan syornya.

Pada sidang media, Muhyiddin berkata majlis itu telah mengemukakan 95 syor untuk pertimbangan Kabinet sehingga hari ini, di mana 69 adalah untuk isu sosio-ekonomi dan 26 berkaitan tadbir urus.

Lapan puluh enam daripada 95 syor telah diluluskan oleh kerajaan manakala sembilan sedang menunggu kelulusan Kabinet, kata bekas perdana menteri itu.

Daripada 69 cadangan sosio-ekonomi, hanya 16 telah dilaksanakan sepenuhnya, 30 dalam proses dilaksanakan, 14 masih belum dilaksanakan, dan sembilan masih menunggu keputusan Kabinet.

“Saya tidak mahu menuding jari kepada sesiapa. Tujuan saya adalah supaya semua orang sedar bahawa negara tidak berada dalam keadaan yang baik pada masa ini.


“Walaupun terdapat tanda-tanda positif, ini hanya sementara sebelum negara menghadapi kemelesetan global yang menjulang tahun depan. Jika tindakan segera tidak diambil untuk menangani situasi semasa, rakyat akan menderita,” katanya.

Beliau berkata, MPN dimaklumkan sebanyak 1,152,276 permohonan kuota pekerja asing telah diterima daripada semua sektor industri daripada Januari hingga September 2022 dan daripada jumlah ini, sebanyak 467,223 (40.5%) kuota telah diluluskan tetapi hanya 76,000 (6.5%) pekerja asing telah dibawa masuk ke negara ini setakat 12 September lalu.

Muhyiddin berkata pengambilan pekerja asing adalah jauh di bawah keperluan industri. Beliau berkata MPN telah membangkitkan isu ini sejak Disember lalu.

Beliau juga berkata cadangan MPN supaya bank memberi perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PKS) satu lagi moratorium pinjaman atau penstrukturan semula pembayaran telah dikemukakan kepada Kabinet pada 18 Mei lalu.

Bagaimanapun, Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob hanya berkata pada bulan ini bahawa beliau akan membincangkan perkara itu dengan kementerian berkaitan sebelum membuat keputusan.

Sementara itu, menteri pembangunan usahawan dan koperasi Noh Omar berkata minggu lepas beliau akan mempertimbangkan cadangan itu.

“Saya agak hairan, kerana memorandum Kabinet mengenai syor ini telah diserahkan pada 18 Mei.

“Adakah Kabinet tidak membincangkan syor MPN pada mesyuaratnya lebih empat bulan lalu? Atau adakah cadangan ini dibentangkan kepada Kabinet tetapi tidak dibincangkan secara terperinci?” dia tanya.

“Ini adalah sesuatu yang agak mengecewakan. Syor penting untuk membantu industri MSME, yang menyumbang 37% daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK) negara, tidak mendapat perhatian kerajaan. Kelewatan dalam tindakan sedemikian tidak boleh diterima.”

Muhyiddin menyuarakan kebimbangan bahawa tindakan perlahan Putrajaya dalam memacu ekonomi akan merugikan rakyat, memetik berapa ramai pakar ekonomi di seluruh dunia meramalkan kemelesetan ekonomi global tahun depan.

Presiden Bersatu dan Pengerusi Perikatan Nasional itu menegaskan MPN hanyalah badan penasihat kepada kerajaan tanpa kuasa untuk melaksanakan sebarang langkah. Ini walaupun majlis termasuk menteri yang bertanggungjawab dalam kewangan, perdagangan, pertahanan, kerja, pendidikan, kesihatan, dan ekonomi.

“Sebagai pengerusi MPN, saya tidak mempunyai kuasa untuk mengarahkan menteri atau ketua setiausaha kementerian mengambil langkah tertentu atau membuat keputusan tertentu untuk mempercepatkan pemulihan negara.

“Kuasa itu terletak di tangan perdana menteri dan Kabinetnya.

“Saya berharap perdana menteri dan kerajaan akan memberi perhatian sepenuhnya untuk melaksanakan langkah-langkah yang boleh merangsang ekonomi secara berkesan dan meringankan beban rakyat,” katanya.

 

(Visited 37 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button