Politik

Muhyiddin cadang darurat negeri

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mengulangi pendirian bahawa mengisytiharkan darurat negeri adalah satu-satunya cara untuk menghentikan sebarang pilihan raya di negara ini.

Ia adalah berikutan pengumuman pilihan raya kecil Batu Sapi 5 Disember ini dan kemungkinan pilihan raya negeri Sarawak dalam waktu terdekat.

BACA: Sarawak tetap adakan pilihan raya negeri

Semasa ucapan khas yang mengemas kini keadaan Covid-19 di negara ini, Muhyiddin mengatakan bahawa beliau bimbang pilihan raya di Sarawak mungkin menyebabkan wabak baru kes Covid-19 di sana.

Namun, beliau mengatakan tidak ada yang dapat menghentikan pilihan raya.


Perlembagaan Persekutuan, katanya, mengatakan bahawa pilihan raya mesti diadakan dalam tempoh 60 hari dari sebarang pengumuman mengenai kerusi yang dikosongkan.

Ucapannya datang seminggu setelah percubaannya mengisytiharkan keadaan darurat separa ditolak oleh Yang di-Pertuan Agong.

 

(Visited 151 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button