Politik

Muhyiddin bermuka dua lawan PM – Najib

PETALING JAYA: Najib Razak menuduh Ketua Perikatan Nasional (PN) Muhyiddin Yassin bermain permainan berganda berhubung sokongannya kepada Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob.

Dalam serangan terbarunya, bekas perdana menteri itu mendakwa, di satu pihak, Muhyiddin secara terbuka menyokong Ismail sebagai PM tetapi di sisi lain beliau sedang berusaha untuk menjatuhkan penggantinya.

Beliau berkata Muhyiddin bertemu dengan pemimpin politik pembangkang seperti Pengerusi Pejuang Dr Mahathir Mohamad, Presiden PKR Anwar Ibrahim dan Presiden Warisan Shafie Apdal secara rahsia dalam usahanya untuk merampas kembali jawatan perdana menteri daripada Ismail.

“Tetapi ketiga-tiga pemimpin ini (Mahathir, Anwar dan Shafie) yang dia melobi sokongan juga mahu menjadi PM,” kata Najib dalam catatan Facebook hari ini.

“Jadi, siapa yang akan menjadi PM walaupun mereka bekerjasama?


“Suatu hari nanti, mereka pasti akan menikam satu sama lain dari belakang sekali lagi dan sejarah kerajaan yang tidak stabil akan berulang.”

Anwar, yang merupakan ketua pembangkang, mengakui malam tadi telah mengadakan pertemuan dengan Muhyiddin tetapi berkata mereka tidak pernah membincangkan kerjasama politik atau sokongan kepada Muhyiddin untuk menjadi perdana menteri lagi.

Awal minggu ini, dilaporkan Muhyiddin menemui Mahathir untuk mesyuarat sejurus selepas pilihan raya negeri Johor.

Mahathir kemudiannya mengesahkan pertemuan seperti itu berlaku dan berkata Muhyiddin meminta sokongannya untuk menjadi perdana menteri semula.

(Visited 276 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button